Zamenik premijera Severne Makedonije objasnio kako je Kurti iskoristio projekat te zemlje za kampanju Samoopredeljenja 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Zamenik premijera Severne Makedonije Artan Grubi rekao je da vlada te zemlje nije bila obaveštena o poseti kosovskog premijera Aljbina Kurtija, i da je projekat za put Prizren-Tetovo, koji je predstavio Kurti, uradila Severna Makedonija, prenosi Reporteri.

Grubi je istakao da je Vlada Severne Makedonije o poseti Kurtija obaveštena iz medija.

„Kurti promoviše put Prizren-Tetovo, a on je inicijativa Vlade Severne Makedonije. Samoopredeljenje je iskoristilo za predizbornu kampanju u Prizrenu, studiju izvodljivosti koju smo mi uradili. Taj projekat je plaćen od poreskih obveznika Severne Makedonije“, rekao je Grubi.

On je istakao i da je Kurti prilikom posete Severnoj Makedoniji otišao u selo Vice, koje, prema njegovim rečima, nema veze sa putem Prizren-Tetovo, jer se, kako je dodao, put gradi na potpuno drugoj strani.

„I tu se pojavio transparent ‘velike Albanije’, što je zloupotrebila makedonska politička elita, posebno opozicija, koja kaže da se ideja o velikoj Albaniji rađa u zemlji koja je priznala Kosovo, koja je podržala liberalizaciju viza, članstvo Kosova u svim regionalnim, kontinentalnim i međunarodnim mehanizmima“, rekao je Grubi.

Prema njegovim rečima, sve to je urađeno kao pokušaj da se skine fokus sa pitanja Bugarske i vrati nacionalizam ili spor Makedonaca i Albanaca, koji je, kako je ocenio Grubi, prošlost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari