Zaokret u odbrambenoj politici Srbije: Francuski „rafali“ zameniće ruske „migove“?

Udaljavanje od Rusije u korist Zapada pod uticajem rata u Ukrajini, ali dugoročni problem je kinesko naoružanje u Srbiji, smatra Vuk Vuksanović, viši istraživač BCBP

Ostavite komentar


  1. Tako je !!!!
    Gomilaj gvožđuriju, da zaplašimo svet.
    Decu će da lečimo kao i do sada .

  2. Jesna kupovina bili cega ne znaci bas nista posebno. Turska je kupila S400 od Rusa, a clanica je NATO i to ostaje

  3. Srpski vazdusni prostor je toliko mali da nam treba ukupno 10 tak takvih aviona bla bla truc

  4. To je ona Francuska koja nas je bombardovala,ponizila prilokom proslave podede na fašizmom….

  5. Vojna neutralnost Srbije je ovom nabavkom okrečena na godinu dana. Evropske integracije bez NATO nemoguće, a teško i sa njim. Tiho priznanje državnosti Kosovu (bez Metohije). Obećano se mora završiti inače će biti skupo.

  6. Pa govorio sam, da ima mnogo jeftinijih alternativa: F-15, F-16, Mirage 2000… Da ne bude skupo, al mnogo. Oko 24… I da više ne brime

  7. Sa kim to Vucic zeli da ratuje? Pretpostavljam da Hrvatsku, Makedoniju i Albaniju (NATO) nema u planu. Dakle, sta ce mu toliko naoruzanja za CG, BiH i Kosovo?

  8. Saab bi bio bolji i jevtiniji i kupili bi od države koja je zasad neutralna i nismo ratovali sa njom. (Švedska zadnji put ratovala nehde oko 1815 godine)

  9. pa i red je da vojska dobije kvalitetne avione i drugo naoružanje i opremu. ovo postojeće moskovsko (sve od puške ko avionsa): nepuzdano, neefikasno, daleko ispod „military standarda“, i preskupo za održavanje i korišćenje (ali odlično za pranje para)

  10. Velika Srbija- Mala Ukrajina…?? I naravno da smo deo Evrope, samo geografski…

  11. Naj veća glupost za Srbiju je da kupuje Francuske avione jer Francuska nikad nigde nije štitila naše interese, još je učestvovali u bombardovanja. To je mimo pameti da se uopšte vode takve pregovore, veoma skupi avioni, a još skuplje održavanje, ali očito da je Macron uspeo da smuti Vučića isto kao i za métro, Žalosno ?

  12. Avioni nisu ugovoreni. Samo se razgovara o mogućoj nabavci. Slede tek analize vezane za problematiku uvošenja u naoružanja tih aviona.

  13. Dragi gospodine analiticaru,Kai prvo: srbija Po trenutnoj drzavnoj Opi rsini NEMA mogucnosti da koristi avione koje trenutno rusija ima U svom naoruzanju.pored SU 27 SU 35 itd.su avioni Koji operativni prostor baziraju na teritoriji,radijus. A pošto rusija nema trenutno aviona za male zemlje primorani smo da koristimo male igracke,her na trzištu nema ono što je naša potreba. Duhovito je komentarisati odvajanje,zaokreti sankcije itd itd.

  14. Samo naivni i neupuceni su iznenadjeni su iznenadjeni kupovinom oruzija od Francuza ,Engleza i ko zna jos od koga.Vucis je vec 30 godina strani placenik.Njegovo lazno srbovanje skupo kosta ovanarod.Valjda je to konacno svima jasno.Mucno je gledati njegovo glumetaranje.

  15. Dali ste vi normalni. kakav tajfun ili rafale ili Mozda saab. IMATE LI VI mozga MIG ostaje ili ja nisam vise srbin.

  16. Jadni mi,kada Vučić razgovara sa Makronom,nadamo se da dobijemo neku podršku ili pomoć….kao stari prijatelji..Kad ono mu kupujemo njihove avione,njihove firme dobijaju poslove u Srbiji,mi dajemo milion evra za Notr Dam..Srbija se već godinama unazad zadužuje 1,6 milijarde eve godišnje,,,,,,dali je to normalno
    Vučić je izuzetno štetan po Srbiju a naivni narod ga ponovo izabrao za predsednika

  17. Kako je „labrtan“ krenio Srbija će imati više raketlina a i aviona nego nego kolega Kim Sung Jong King. Morat će uvesti pobratime Kineze da svu tu skalameriju održava….

  18. Ništa začuđujuće. Sa primarnim partnerima u gradnji (BG metro, železnički i putni koridori, itd.), obuhvataćeni su i aranžmani za vojno naoružanje i opremu. Samo što sedenje na dve stolice, naročito u politici, nije dobro na duže staze…

  19. nama taj trosak uopste ne treba.To je samo rasipanje para kojih nemamo. Ako treba da se shlihtamo francuzima bolje da smo kupili nuklearku- makar bi imali struje

  20. Oruzje je obican lom i gvozdjurija bez vojnika.Nama mladi odlaze masovno,bez povratka.Malo vise od pet miliona,od toga dva miliona penzionera.Jedino ako racuna na nas penzionere.Mozda su ti Rafali zgodniji za obuku nas penzionera.Kako stvari stoje sa prosekom godina,mnogo je bolje da se uvezu table za sah,domine i eventualno ne ljuti se covece.

  21. Drago mi je što se ljudi ovde prave pametni kako se razumeju u avijaciju i ratovanje. E pa sad razmislite o ovome pametnjakovići. Zašto deset istih?

  22. Pored Aerodroma Beograd, izgradnje podzemne zeleznice u BG, sto bi ovako nesto zaobislo francuze?

  23. Opa… Nikome nije jasno? Pa mi smo neutralna NATO članica! Tako, dobićemo te rafale s popustom!!!%✓

  24. Krajnje je vreme za promenu srpske spoljne politike u kojoj su dugo vladala tzv. gvozdena, čelicna i bratska prijateljstva.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.