rikfoto BETAPHOTO/MILOS MISKOV

– Članovi Republičke izborne komisije iz redova opozicije napustili su salu na sednici u četvrtak uveče, i to obrazložili u saopštenju koje prenosimo:

Dolepotpisani članovi i zamenici članova Republičke izborne komisije su na sinoć održanoj sednici (15. aprila), zakazanoj inače za 23:30 časova, bili prinuđeni da napuste salu usled potpunog obesmišljavanja svrhe i načina rada RIK-a od strane njenog predsednika Vladimira Dimitrijevića i vladajuće većine.

Naime, RIK je do danas primio oko stotinu prigovora po odbijenim zahtevima za poništavanje glasanje na biračkim mestima i apsolutno svaki prigovor je bio odbijen. Među odbijenim prigovorima se nalazi i takvi prigovori poput slučaja u Bujanovcu gde je policija utvrdila da je biračko mesto zatvoreno u 18h što je i lokalna izborna komisija potvrdila, ali je birački odbor u zapisnik uneo, po očiglednom prethodnom dogovoru, da je mesto zatvoreno u 20h. Takođe, u slučaju u Beloj Palanci gde je uz prigovor dostavljen video snimak glasanja na ulici i plaćanja glasa za 20 evra, prigovor je odbijen bez dostavljanja video snimka članovima RIK-a na uvid. Ekstreman slučaj apsurda RIK-a se vidi u odbijanju prigovora sa biračkog mesta u Zemunu gde je opozicioni član biračkog odbora fizički napadnut od drugih članova odbora, otet mu je telefon što je on prijavio policiji pa je naknadno i fizički sprečen da unese primedbu u zapisnik; čak i u tom slučaju je odbijen prigovor uz tragikomično obrazloženje da u zapisniku nema primedbi a da RIK nije istražni organ da utvrđuje činjenično stanje.

Sličnih primera je napretek.

Time je RIK bukvalno stao na stranu nasilja koje se vršilo na dan izbora šaljući poruku da ukoliko nasilje rezultira time da u zapisnik nije ništa od primedbi uneto ono je opravdano i biće tolerisano.

Cela logika opravdavanja i legalizacije bugarskih vozova, paralelnih spiskova, kupovine glasova,masovnog glasanja van biračkog mesta i otvorenog nasilja počiva na dogmi neoborivosti zapisnika o radu biračkog odbora koju protežira RIK. Zbog toga je izborni proces u Srbiji predmet sprdnje i izrugivanja u svakoj pristojnoj demokratskoj zemlji.

Imajući u vidu postupke predsednika RIK-a Vladimira Dimitrijevića pre izbora koji je napisao otvoreno pismo ni manje ni više nego predsednici Evropske komisije u kojem je naveo da predstavnici opozicije samo pripremaju kako je rekao “opravdanja za svoj budući loš rezultat” naizborima kao i trenutne postupke u pogledu odbijanja svih prigovora smatramo da se RIK jasno politički opredelio i postao običan servis Srpske napredne stranke u izbornoj prevari. Ceo rad RIKa do sada a i ubuduće u ovim uslovima je potpuno besmislen i ne preterano suptilna farsa.

Članovi Republičke izborne komisije:

1. Vladimir Todorić

2. Jovica Todorović

3. Miloš Petrović

4. Ivan Šebek

5. Nikola Lakić

6. Minja Đokić

7. Srđan Sandić

8. Dragan Radulović

9. Aleksandar Mijailović

10. Vladimir Matić

11. Marko Konjević

12. Gordana Radić-Popović

13. Marko Danilović

14. Zorica Simeunović

15. Srđana Vidović

16. Maja Mitić

17. Miroslav Vasić

18. Goran Mihajlović

19. Biserka Živković

20. Jelena Jelić

21. Boris Butulija

22. Miloš Tomašević

23. Petar Ožegović

24. Nemanja Jekić

25. Milan Pavlović

26. Džemil Sijarić

27. Milan Tanović

28. Miloš Biljić

29. Nikola Pantić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari