Zašto je Lajčak zabrinut nakon sastanka sa Srpskom listom, Arsenijevićem i Jablanovićem u Kosovskoj Mitrovici? 1foto: Twitter

Nakon sastanka sa predstavnicima medija i civilnog sektora u Evropskoj kući u severnom delu Kosovske Mitrovice, izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, razgovarao je i sa političarima sa Severa Kosova.

„Niko od Srba na Severu neće da se vrati u institucije dok se ne formira ZSO i povuku specijalci“, poručili su mu iz Srpske liste. Ulazak novih gradonačelnika u institucije u pratnji specijalaca, može dovesti do ozbiljnog povećanja tenzija, kazao mu je, sa druge strane, Aleksandar Arsenijević. Sumirajući utiske nakon posete, Lajčak je poručio da ga je zabrinulo ono što je čuo.

Miroslav Lajčak započeo je jutros svoju posetu Kosovu odlaskom u Prištinu, gde se sastao sa kosovskim premijerom, te poručio da su razgovarali o tome kako Evropska unija vidi proces izrade nacrta Statuta za ZSO, uz zaključak da veruje da su se „o ovom procesu razumeli“.

Potom je posetio južni deo Mitrovice, a na podne je preko glavnog mosta na reci Ibar došao na Sever, te poručio da bi pitanje otvaranja istog trebalo da se reši u sklopu dijaloga.


Lajčak se zatim u pratnji ambasadora EU u Prištini, Tomaša Sunjoga, uputio ka Evropskoj kući, gde je održao jednočasovni sastanak sa predstavnicima civlinog sektora i lokalnih medija sa Severa Kosova, među kojima je bio i novinar našeg portala.

Teme razgovora bile su situacija na Severu Kosova, položaj srpske zajednice, kao i dijalog Beograda i Prištine.

Potom su usledili sastanci sa političkim predstavnicima.

Iz Srpske liste oglasili su se sa saopštenjem nakon završenog sastanka, navodeći da su razgovarali o političko-bezbednosnoj situaciji na prostoru KiM.

„Na sastanku je preneta zabrinutost građana zbog kontinuirane represije režima Aljbina Kurtija nad Srbima na Kosovu i Metohiji, posebno na Severu, te jasne namere da se umesto kroz dijalog otvorena pitanja rešavaju jednostranim potezima Prištine i institucionalnim nasiljem kroz zloupotrebu institucija i do zuba naoružanih specijalnih jedinica koji svakoga dana maltretiraju naše građane, pa čak i pucaju u njih bez ikakvog povoda“, poručili su iz ove stranke.

Osvrnuli su se i na pitanje eksproprijacije na Severu Kosova, odnosno, kako navode iz ove stranke, „otimanja srpske zemlje od srpskih domaćina u opštinama Zubin Potok i Leposavić“.

„Upozorili smo da je to protivpravni proces i da će se građani, zajedno sa vlasnicima nepokretnosti suprotstaviti svim demokratskim sredstvima ovim razbojničkim potezima Prištine“, naglasili su.

Lajčaku su poručili da Srpska lista, ali i „čitav srpski narod“ ne priznaje rezultate nedavno održanih izbora „na kojima je izašlo 0.02% Srba“.

„Oni su plod nelegalnih, nelegitimnih i nedemokratskih procesa, koji su ogolili nameru Kurtija da okupira Sever, a mi smo za razliku od njega zainteresovani da se sačuva mir, ali i sačuva srpski narod na ovim prostorima“, poručili su iz ove stranke.

Osvrnuli su se i na novembarsko napuštanje institucija, te su Lajčaku kazali da se:

„Niko od Srba na Severu neće vratiti u institucije dok se ne formira Zajednica srpskih opština u skladu sa dogovorima iz 2013. i 2015. godine u Briselu, i povuku sve specijalne jedinice sa severa Kosova i Metohije“.

Arsenijević: Ulazak novih gradonačelnika u institucije uz specijalce – recept za nove tenzije

Posle sastanka sa čelnicima Srpske liste, Lajčak je u prostorijama Evropske kuće dočekao lidera PKS, Aleksandra Jablanovića i predsednika GI „Srpski opstanak“, Aleksandra Arsenijevića.

„Razgovaralo se o mogućoj eskalaciji na Severu povodom dolaska novih gradonačelnika u zgrade Privremenih organa na Severu“, poručio je Arsenijević za KoSSev nakon ovog sustreta.

Kaže da je u ime GI „Srpski opstanak“ Lajčaku preneo zabrinutost i strepnju ukoliko kandidati koji su pobedili na nedavnim izborima na Severu Kosova, a koje su Srbi bojkotovali, uđu i institucije.

„Sam dolazak gradonačelnika i ulazak tih kosovskih institucija pod pratnjom specijalnih policijskih jedinica neće biti samo ulazak u običan objekat, kuću, zgradu, već ulazak u Privremeni organ Republike Srbije, od kog primaju plate mnogi radnici. I sami radnici će sigurno to shvatiti kao atak na sebe, što može dovesti do ozbiljnog povećanja tenzija ukoliko se takve stvari dogode“, poručio je Arsenijević.

Kaže i da su sa Lajačkom razgovarali o „pritiscima koje vrši Priština kroz specijalne jedinice“ na Sever, ali i drugim temama.

„Ono što sam mogao da prenesem gospodinu Lajčaku jeste osećaj nesigurnosti naših građana, upravo zbog prisustva tog institucionalnog nasilja nad Srbima na Severu Kosova“, rekao je Arsenijević.

Prema nama se ponašaju kao prema pobunjenicima i samo je pitanje kada će taj narod i početi tako da se ponaša, upravo zbog ponašanja centralnih vlasti zvanične Prištine

Arsenijević je tokom sastanka stekao utisak da izaslanik EU ima iskrenu nameru da učestvuje „svom snagom“, zarad normalizacije odnosa.

„Međutim, pitanje je kakve mehanizme imaju on i Evropska unija – da ne dozvole scenarije koji mogu da dovedu do destabilizacije na terenu, a ne stabilizacije i normalizacije odnosa“, kazao je Arsenijević.

Lajčak: Zabrinulo me je ono što sam čuo

Lajčak je nakon današnjih sastanaka u severnom delu Kosovske Mitrovice na Tviteru poruči da mu je bilo važno da razgovara sa različitim sagovornicima kako bi iz prve ruke stekao utisak o trenutnoj situaciji na Severu.

„Ono što sam čuo me je zabrinulo. Moramo da izbegnemo svaku mogućnost eskalacije i da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju“, poručio je Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari