Otvaranje mosta između Severne i Južne Mitrovice - ostvarivanje slobode kretanja ili provokacija? 1foto: EPA/Djordje Savic

Skender Sadiku, predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica koja je danas donela odluku o zahtevu za puštanjem motornog saobraćaja na mostu koju spaja većinski srpsku Severnu i većinski albansku Južnu Mitrovicu, kaže da ujedinjavanje ove dve opštine nije ideja, te da se to ne sme i ne može raditi ni u najgorem scenariju.

Sadiku, koji je član Građanske inicijative “Mitrovica”, poručuje da je sloboda kretanja univerzalno pravo, te da su zato doneli odluku da se most koji je otvoren za pešake, otvori i za vozila.

“Predlog nije bio s moje strane, već je potekao od jednog odbornika i mi smo kao inicijativa to podržali. Ne želim da se pravi velika stvar od toga, to je rešnje koje je bliže normalizaciji. Pre dve tri nedelje smo tražili da neke ulice budu jednosmerne, gde su biznis centri, da ne bude parkiranja pored puta, da se ne smeta ženama sa kolicima i prodavnicama”, navodi Sadiku.

Dodaje da se oko mosta ne pita samo Skupština opštine već  i opština Južna Mitrovica, ali i KFOR i EULEX, s obzirom da trenutno most čuvaju karabinjeri.

Otvaranje mosta između Severne i Južne Mitrovice - ostvarivanje slobode kretanja ili provokacija? 2
Skender Sadiku; foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

“Mi smo dali predlog. Odluku donose centralne vlasti u Prištini. Otvara se ova tema sad pred 2. maj i sastanak u Briselu, i to nije dobro, ali verujem da bi ovo trebalo biti najnormalnija stvar i da se ne treba ispolitizovati i biti protiv jedne zajednice. To je univerzalno pravo”, kaže Sadiku.

Predsednik Skupštine SO Severna Mitrovica smatra i da most ne bi trebalo da bude simbol stradanja bilo koje zajednice.

“Ne verujem da je to simbol stradanja, most reba da bude simbol ujedinjenja. Nije da se igramo žrtve i heroja, ljudi i generacije koje nisu 1999. rođene, imaju 24 godine, to nije generacija stradanja, to treba da bude generacija normalizacije. Most reba da bude u toj funkciji. Za protok ljudi, roba, ideja. Ne verujem da mostovi igde treba budu simboli žrtava. Ovaj most je za sve zajednice više most srama i albanske i srpske i svih zajednica i Evropske Unije i čuvara što nas tu čuvaju. Jer se šalje loša naznaka. Godinama prolaze ljude, ali treba da prolaze i vozila i ljudima da se olakša prolaz. Ne treba da bude simbol srama ili stradanja”, objašnjava svoj stav Sadiku.

Poručuje i da nema šanse da se ujedine Severna i Južna Mitrovica, da nema ni, kaže, naznaka da se to desi.

“Na kraju krajeva ljude ujedinjuju druge stvari. To je iznad mogućnosti opštine, a sporazum u Briselu je to definisao. To se ne sme i ne može ni pomisliti u najgorem slučaju. Treba puno kamenja da se mrda, nije stvar samo do Skupštine SO Mitrovice, tu je i Jug, Briselski sporazu. Ne verujem da će da dođe do toga. Ta naracija nije dobra, ide i iz Beograda i iz Prištine više govora o drugim pričama, nego o normalizaciji”, smatra Sadiku.

Jedini srpski odbornik u ovoj lokalnoj Skupštini Dušan Milunović, koji deluje samostalno, na sednici je istakao da je odluka preuranjena i da se može tumačiti kao korak ka ujedinjenju Severne i Južne Mitrovice, te izazvati incidente. On je dodao da u trenutnoj osetljivoj političko-bezbednosnoj situaciji to nije pametna odluka lokalne skupštine, prenosi Kosovo Online.

Otvaranje mosta između Severne i Južne Mitrovice - ostvarivanje slobode kretanja ili provokacija? 3
foto: Printscreen/YouTube/KoSSev

Lider Građanske inicijative “Srpski opstanak” Aleksadnar Arsenijević, iz Severne Mitrovice, ovu odluku smatra provokacijom.
“Današnja odluka Skupštine opštine Severna Mitrovica je provokativnog tipa. Žao nam je što naše komšije koje su odbornici nisu uvideli koje su potrebe lokalnog stanovništva već su odluku doneli, kako oni kažu, zbog više politike centralnog nivoa. Možda je ova odluka i cilj nelegitimnog gradonačelnika Erdena Atića da brže dođe na posao, jer živi u Kosovu Polju, pa da ide preko tog mosta”, kaže Arsenijević.

Dodaje da je sloboda kretanja naravno neprikosnovena, ali i ukazuje da po, kako kaže, relevantnim istraživanjima koje su sprovodile mnoge organizacije u zadnjih nekoliko godina, više od 70 odsto stanovništva jasno stavlja do znanja da ne žele da se ovaj most otvori.

“Sa zebnjom građani posmatraju ova događanja, a otvaranja mosta unelo im je strah u kosti”, kaže on.

Otvaranje mosta između Severne i Južne Mitrovice - ostvarivanje slobode kretanja ili provokacija? 4
foto: Printscreen/YouTube/MEDIJA CENTAR – ČAGLAVICA

Poručuje da je “nedosanjani san politike Samoopredeljenja”, čiji je odbornik predložio ovu inicijativu, – spajanje Južne i Severne mitrovice.

“Po Sporazumu o revitalizaciji mosta 2016. i 2017. u Briselu jasno je naznačeno da kada se administrativne linije opština Severne i Južne Mitrovice dogovore, se onda most otvori. To se nije desilo, a pored toga ovo je lokalno pitanje. Odbornica Samoopredeljenja koja je predložila inicijativu rekla je da to zato što trenutno moraju mnogo duže da putuje do Južne Mitrovice, alternativnim putevima. Ali s obzirom da se trista metara istočnije i petsto metara zapadnije nalaze dva mosta  koja spajaju Jug i Sever Mitrovice, a pored toga glavni most je omogućen za pešake koji tu prolaze godinama ne možemo ovo da razumemo”, kaže on.

Arsenijević kaže i da je istorija naučila da otvaranje ovog mosta znači samo probleme u Severnoj Mitrovici, te da uz rastuće tenzije na terenu ova odluka “direktno gura prst u oko svim građanima na severu Kosova”.

“I o kakvoj slobodi kretanja možemo da govorimo kada ni pitanje tablica niti dozvola nije rešeno? Hoće to biti jednosmerni most s juga na sever, jer oni kojima nije ratifikovana vozačka dozvola, a to je većina stanovništva na severu, oni koji imaju dozvole MUP-a Srbije neće moći da pređu most. Nema prave slobode kretanja sa ovom odlukom”, poručuje Arsenijević.

Srpska lista saopštila je da najoštrije osuđuje nelegalnu i nelegitimnu odluku donetu, kako je navedeno, od strane nelegalne i nelegitimne skupštinske većine u Severnoj Mitrovici, o otvaranju glavnog gradskog mosta za motorni saobraćaj. Kako su ocenili, tom odlukom se krše briselski sporazumi i najdirektnije ugrožava mir.

„Želimo da upozorimo da će eventualno otvaranje mosta nesumnjivo za posledicu imati incidente na ovom prostoru, a što je izgleda i namera Prištine. Most na kome se desilo više od hiljadu etnički motivisanih napada sa juga na sever je simbol stradanja srpskog naroda i namere Prištine da protera preostale Srbe iz jedine urbane sredine u kojoj su opstali u većem broju. Ova nelegalna i nelegitimna odluka koju su usvojili kvazi odbornici bez ikakvog legitimiteta među građanima, imaće dalekosežne posledice po mir, bezbednost i suživot na ovim prostorima. Ujedno ona je nastavak okupacije severa od strane Aljbina Kurtija, koji se uživeo u ulogu okupacionog Gaulajtera“, stoji u saopštenju ove stranke koja traži i da međunarodna zajednica, KFOR i EULEX spreče primenu ove odluke.

Odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica izgalasali su danas inicijativu poslanice Samoopredeljenja Aide Ferati-Doli da se pošalje zahtev da se sa severne strane grada omogući sloboda kretanja na glavnom mostu na Ibru i da se oslobodi prostor od vozila oko mosta. Izuzev jedinog srpskog odbornika u ovoj opštini, Dušana Milunovića, koji je glasao protiv i jednog uzdržanog odbornika Betima Osmanija iz GI “Mitrovica”, odluka je doneta preostalom većinom, odnosno sa 11 glasova “Za”.

Tema glavnog mosta na Ibru koji je, kao poprište brojnih međuetničkih sukoba u prvim poratnim godinama – bio jedna od neuralgičnih tačaka razdvajanja između dve zajednice, godinama je dominirao na političkoj sceni. Takođe je u poseban fokus javnosti stavljen nakon pokretanja tzv. Briselskog procesa. Dogovor o tzv. revitalizaciji mosta postignut je avgusta 2016. godine i deo je Briselskog dijaloga. Radovi na samom mostu započeti su sredinom istog meseca. Iako je najavljeno da most bude u potpunosti otvoren za saobraćaj do 20. januara 2017., to se nije dogodilo, te ovaj most i dalje koriste samo pešaci. Otvaranje mosta odlagano je u više navrata, dok su ujedno takođe u više navrata najavljivani novi datumi njegovog otvaranja, piše KoSSev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari