miroslav lajčak aleksandar vučićfoto FoNet/Instagram predsednika Srbije

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, iz prestonice Kosova stiže u prestonicu Srbije, u petak, 12 maja. U danu kada je zakazana blokada Gazele, usled nezadovoljstva građanki i građana Srbije načinom na koji je režim Aleksandra Vučića reagovao na najveće tragedije koje su zadesile ovdašnje društvo – dva masovna ubistva, pre svega dece i starijih maloletnika, u poslednjih samo sedam dana.

Lajčak je tokom posete Kosovu prešao most na Ibru.

Most koji razdvaja južni od severnog dela Kosovske Mitrovice i koji simboliše svu razdvojenost albanaca od srpske manjine i godinama je zatvoren za saobraćaj.

Nakon izbora na severu Kosova i neučešća Srba, te „ubedljivom“ pobedom kandidata albanskih predstavnika, premijer Kosova, Albin Kurti, najavio je otvaranje tog mosta.

Osim što je prešao most, Lajčak je uoči posete Beogradu izjavio da dolazi sa dobrim vestima u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština i saopštio da će se u ponedeljak,  15. maja, u Briselu, sastati predstavnici Srbije i Kosova, predstavnici delegaciji na takozvanom tehničkom nivou.

– Lajčakova poseta regionu ne obećava mnogo jer su još uvek stavovi Beograda i Pristine o ZSO suprotstavljeni – kaže za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Priiština insistira na modelu Srpskog narodnog Vjeća (SNV) u Hrvatskoj, dok Beograd još uvek insistrira na teritorijalnom modelu što nema podršku ni EU koja insistira na evropskim modelima i standardima.

Pri tome, dodaje, ZSO je jedini ucenjivački argument Beograda koji sve vreme koristi.

Lajčak stiže u Beograd iz Prištine, a u Srbiji kuljaju protesti usled nezadovoljstva Vučićevim režimom 1
Foto FoNet Milica Vučković

Sudeći po izjavama Lajčaka nakon Prištine, nije se mnogo odmaklo od već zauzetih pozicija a očigledno je da neće biti pomaka ni u Beogradu.

– Treba imati u vidu i da je situacija u Srbiji dramatično kritična nakon dve tragedije od prošle nedelje. Vlast je prilično uzdrmana i uplašena reakcijama građana. Ne samo da nije adekvatno reagovala, bez prave empatije i uz licitiranje odgovornih za tragediju, nego je pokazala ni da nije sposobna da upravlja duboko traumatizovanim društvom. Ona ga dodatno raspaljuje i besom koji se kumulira decenijama – objašnjava ona.

Kako podseća, sutra se očekuju novi protesti koji mogu prerasti u ozbiljan pokret.

– Te dve tragedije su izgleda postale okidač da se društvo najzad pokrene. Tako da dijalog sa Kosovom sigurno nije u prvom planu sada – ističe Sonja Biserko.

Naša sagovornica naglašava da „budućnost ovih pregovora zavisi pre svega od stava Amerike i EU i njihovih konkretnih poteza koji nisu uvek transparentni“.

– Oni sigurno neće odustati ni od Briselskog ni Ohridskog sporazuma.. Može se pretpostaviti da će oni i prelomiti ovo mrcvarenje koje se naziva dijalogom tokom narednih meseci – zaključuje Sonja Biserko.

Predviđeno je da se Lajčak sastane sa Aleksandrom Vučićem u 10 časova, u petak, 12. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari