skupština srbijefoto FoNet Aleksandar Barda

Članovi Demokratske stranke (DS) istakli su da iako je danas poslednji četvrtak u mesecu kada je prema odredbama Poslovnika Narodne skupštine predviđeno da poslanici postavljaju ministrima u Vladi poslanička pitanja, sednica nije zakazana, tako da poslanici ni posle sedam meseci rada aktuelne vlade neće biti u prilici da postave svoja pitanja.

Narodna poslanica DS Dragana Rakić rekla je na današnjoj konferenciji za medije ispred Predsedništva da je sednica zakazana za petak, a da će poslanici zasedati i za vikend, te da se sve to radi kako bi se izbeglo da poslanici postavljaju pitanja.

„Na ovaj način su poslanici ponovo onemogućen u vršenju svojih obaveza, a jedna od naših funkcija je i kontrolna funkcija Vlade, odnosno ministara“, poručila je Rakić.

Prema njenim rečima, postavlja se pitanje zašto se sve to dešava i da li je moguće da se treća Vlada Ane Brnabić plaši postavljenih pitanja poslanika.

Kako je rekla, premijerku Anu Brnabić, koju je poslednji put videla u decembru na raspravi o budžetu kada je „mahala“ jednim letkom o zabrani iskopavanja litijuma i ceo dan pitala odakle opoziciji novac za štampanje na debelom papiru – pitala bi koliko je koštao Vodič za penzionere koji ima 70 i nešto stranica u punom koloru, štampan u 1,6 miliona primeraka.

Ona je pitala odakle se taj vodič finansira – iz budžeta ili stranih donacija, koji su cilj i smisao štampanja tog vodiča, kao i u kom svojstvu se predsednik Srbije Aleksandar Vučić našao na stranicama tog vodiča?

„Ovo nije nikakav vodič, to je običan dezinformator za penzionere, to je sredstvo propagande i zloupotreba PIO fonda i budžeta“, naglasila je Rakić.

Član DS Vojislav Janošević rekao je da taj vodič plaćaju sami penzioneri koji su opljačkani.

„Pljačka penzionera ne sme biti ni zaboravljena, ni oproštena – ona mora biti vraćena sa kamatom“, kazao je Janošević.

Narodni poslanik te stranke Srđan Milivojević pitao je Vučića i ministarku zdravlja Danicu Grujičić kako je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) došao do 64 miliona evra potrošeno bez tendera za nabavku medicinske opreme tokom pandemije vriusa korone i koliko je ljudi preminulo od tog virusa.

On je pitao i zašto se čeka duže od šest – sedam meseci na zakazivanje lekara specijaliste, kao i gde je oprema od 100 miliona evra pošto je Državni revizor utvrdio da u Kliničkom centru nema te opreme, ali i gde je fabrika vakcina koja je obećana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari