Zašto Tomislav Nikolić nije bio pozvan na proslavu SNS rođendana: "Pružio otpor stvaranju Vučićevog kulta ličnosti što mu sigurno nije zaboravljeno" 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Verujem da postoji nekoliko razloga zbog kojih je Tomislav Nikolić, bivši predsednik Srbije i Srpske napredne stranke, neželjeni gost na proslavi stranke koju je napravio – komentariše za Danas Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, činjenicu da na proslavi četrnaest godina od osnivanja SNS nije bio njen osnivač – Tomislav Nikolić.

Javnost spekuliše da bivši zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, a potom osnivač i predsednik Srpske napredne stranke, Tomislav Nikolić, nije bio ni pozvan na tu svečasnost.

Razlozi se i dalje nalaze u sferi nagađanja, ali je njegov izostanak sa rođendana stranke koju je osnovao, svakako, upadljiv.

– Tomislav Nikolić je jedini među naprednjacima koji je bio šef Vučiću i podsetnik je na to ko je stvorio SNS i obezbedio vlast ličnom pobedom na predsedničkim izborima. Drugo, Nikolić je pružio bar nekakav otpor stvaranju Vučićevog kulta ličnosti što mu sigurno nije zaboravljeno. Treće, u autoritarno izgrađenim sistemima, svaka ličnost sa bilo kakvom težinom je potencijalna opasnost za autokratu i držaće je daleko od stranačke vojske. Sve u svemu, odsustvo Nikolića sa stranačke proslave je pre logična posledica Vučićevog modela vladanja nego što je iznenađenje – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari