Zavetnici optužili SAD da se mešaju u unutrašnja pitanja Srbije i podrivaju ustavni poredak 1foto FoNet Milica Vučković

Srpska stranka Zavetnici saopštila je danas da se Sjedinjene Američke Države (SAD) direktno mešaju u državna i nacionalna pitanja Srbije, podrivaju njen ustavni poredak i ugrožavaju njenu bezbednost i sigurnost.

Ta stranka je u saopštenju navela da je ambasador SAD Kristofer Hil na današnjem sastanku s predsednikom Aleksandrom Vučićem obavestio da će SAD „nastaviti da naoružavaju albanske separatiste“.

„Amerika je donela odluku da Prištini obezbedi protivtenkovske rakete ‘džavelin’. Više hiljada takvih projektila isporučeno je Ukrajini od početka rata“, naveli su u saopštenju Zavetnici.

Dodali su da odluka SAD da Prištinu snabde savremenim raketama i prodornim projektilima, zahteva odlučnu i jasnu reakciju državnog rukovodstva Srbije, jer je „očigledno da je postalo neumesno u ovakvim okolnostima govoriti o dobrim srpsko-američkim odnosima“.

Iz ove stranke su podsetili i da je pre nekoliko meseci, američki ambasador insistirao da se srpska vojska povuče iz Кopnene zone bezbednosti, tvrdeći da međunarodne misije garantuju bezbednost na Кosovu, a da je Stejt department, povodom inicijative Generalštaba Vojske Srbije da se obnovi obavezno služenje vojnog roka, saopštio da pomno prati situaciju u Srbiju.

„Srpska stranka Zavetnici ističe da je po sredi ne samo mešanje u srpska državna i nacionalna pitanja, već i direktno podrivanje ustavnog poretka i ugrožavanje bezbednosti i sigurnosti Srbije“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari