Zbog ekstremističkog spota "hoćeš da nas potruješ" na albanskom Arsenijević podneo krivičnu prijavu (VIDEO) 1foto: Printscreen/YouTube/RTV KIM

Na kosovskim televizijama i društvenim mrežama emitovan je spot na albanskom jeziku, čiji je autor biznismen Burim Piraj, u kom devojčica u supermarketu udara tatu po ruci kad sa rafa krene da uzme srpski proizvod, a na pitanje zašto ga udara, odgovara: “Zar nam baka rekla da ne kupujemo srpske proizvode, hoćeš sve da nas potruješ? Zar nisu Abetari pobili celu porodicu i sada je ostala sama?“.

Otac zastaje, ali zastaju i ostali kupci. Zagledaju srpske proizvode koje drže u rukama, i korpe sa njima bacaju na pod, sve sa suzama u očima.

Na kraju spota se vidi logo autora spota, uz poruka Besa Besi (Besa Besë), i na albanskom “Ne kupujmo srpske proizvode“, a sadrži i prekrižen deo “860“ – bar koda Jugoslavije.

Inače, „Besa Besë“ su reči od ranije poznate albanske pesme u kojoj se peva o želji da se za Kosovo da život i da su Albanci simbol slobode, piše KoSSev.

Sam spot je objavljen i na portalima i društvenim mrežama albanskih medija Ekonomia Online i Telegrafi.

Spot sa prevodom možete pogledati ovde.

Zbog ovog spota lider građananske inicijative “Srpski opstanak“ Aleksandar Arsenijević iz Kosovske Mitrovice podneo je nadležnim kosovskim institucijama krivičnu prijavu.

Arsenijević za Danas kaže da je pre dva dana podneo krivičnu prijavu kako bi preko policije i regulatornih tela na Kosovu uticao što pre da se sramni spot ukloni sa društvenih mreža jer smatra da raspiruje mržnju i netrpeljivost, a Srbe, ne samo one na Kosovu i Metohiji, predstavlja kao trovače i ubice.

“To može imati veoma ozbiljne posledice, s obzirom da je osetljiv politički trenutak ne samo u svetu, već i na Balkanu“, kaže Arsenijević.

Problematičan je spot i zbog upotrebee dece u političke svrhe, ali i zbog “otvaranja starih rana“, navodi Arsenijević.

Ovakvi ekstremistički narativi i spotovi su kamen spoticanja za normalan suživot Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji, ističe Arsenijević, a motivi su raspirivanje mržnje prema Srbima i da čak i ovakav krhki odnos Srba i Albanaca dodatno uruši, smatra on.

“Zamislite kako se oseća Srbin, okružen svojim komšijama Albancima, gde propagandom iz reklame jasno upućen prst u njega kao Srbina trovača?“, kaže lider Srpskog opstanka.

Od institucija očekuje da zajedno reaguju kako bi spot skinuo sa društvenih mreža i prekinulo se njegovo emitovanje.

Policiji su podneli prijavu kako bi se problem rešio u saradnji sa drugim institucijama.

On navodi i da Pejim i dalje širi mržnju na svom profilu, te da je uz vest o krivičnoj prijavi protiv njega na svom profilu Piraj na albanskom napisao “Ne samo da ubijaju, nego im nije teško da se hvale kad ubijaju. Srbi su podneli tužbu protiv Piraja! Srpski proizvodi se, nažalost, još prodaju na Kosovu“.

Sama Fejsbuk grupa koja je potpisana na kraju spota, a na kojoj je spot pušten “Ne kupujte srpske proizvode“ na Fejsbuku broji 55 hiljada članova.

„Srbija neprestano ugrožava bezbednost Kosova, novcem zarađenim od prodaje svojih proizvoda na Kosovu drži srpske paralelne strukture na Kosovu i naoružava se nadom da će se jednog dana srpska vojska vratiti na Kosovo! Danas nema većeg patriotizma nego mirno upravljati državom ne kupujući ništa proizvedeno u Srbiji! Neko žrtvuje krv za Kosovo i od nas se traži da precizno rasporedimo novac! Kosovo se ne prodaje ni za 10 centi jeftinije!“, navodi se u opisu Fejsbuk grupe „Ne kupujte srpske proizvode“.

Zbog ekstremističkog spota "hoćeš da nas potruješ" na albanskom Arsenijević podneo krivičnu prijavu (VIDEO) 2
Foto: Fejsbuk

Među administratorima ove ekstremističke grupe koja obiluje objavama protiv srpskih proizvoda, ali i pozivima da građani obavezno gledaju deklaracije pri kupovini recimo Koka-Kole, jer se kupinom srpskih proizvoda, kako navode, finansira vojska Srbije, je i sam Burim Piraj.

KoSSev piše da postoji i zasebna instagram stranica sa likom devojčice iz spota, navodno sa njenim likom i imenom i brojnim video zapisima u različitim situacijama u kojima ona nastupa. Poslednji video zapis na toj stranici je upravo ovaj video spot, objavljen pre četiri dana.

Na bojkot srpskih proizvoda u prošlosti je u više navrata kroz kampanje pozivalo Samoopredeljenje, pre svega dok su bili opozicioni pokret. Posebno se u široj javnosti u regionu pamte scene više prevrtanja kamiona sa robom iz Srbije 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari