Zbog odlaganja početka rada sistema ETIAS bezvizni režim za Kosovo tek od 1. januara 1Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Evropska unija je odložila početak rada Sistema EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS) za 2024. godinu, što će uticati na viznu liberalizaciju za građane Kosova.

 

Očekivalo se da ETIAS počne sa radom 1. novembra, a pomeranje za narednu godinu znači da će bezvizni režim putovanja za građane Kosova stupiti na snagu 1. januara 2024. godine, prenosi Radio slobodna Evropa.

Na sajtu ETIAS nisu navedeni razlozi za novo odlaganje početka rada tog sistema.

Prema dokumentu o ukidanju viznog režima za Kosovo, koji su usaglasili Evropski parlament i Savet Evropske unije, kosovski građani će biti izuzeti od viznog režima kada bude uspostavljen ETIAS, a najkasnije 1. januara 2024. godine.

Odluka o viznoj librealizaciji za Kosovo još nije konačna. Narednih sedmica se očekuje glasanje u Evropskom parlamentu i Savetu ministara, posle čega odluka treba da bude zvanično objavljena. To bi trebalo da bude učinjeno tokom proleća.

Kosovo je jedini od šest entiteta na Zapadnom Balkanu čijim građanima je potrebna viza za ulazak u zemlje Šengen zone. Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija nemaju vizni režim od decembra 2009. godine, a Albanija i Bosna i Hercegovina od decembra 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari