zdravko ponošfoto FoNet Milica Vučković

Predsednik stranke Srbije centar (SRCE) Zdravko Ponoš kaže za Danas da Srbi Kosovci znaju da pisma predsednika Srbije Aleksandra Vučića koja najavljuje nemaju nikakve veze sa zaštitom njihovim pogaženih prava.

“Srbi na Kosovu su iskusili gorke plodove njegovih diplomatskih veština. Znaju oni da njegova pisma sad nemaju veze sa zaštitom njihovih pogaženih prava nego sa njegovim maskiranjem toga što im je uradio u njegovim glasačkom telu”, navodi Ponoš.

On dodaje da se podrazumeva se da će Vučić usput osuditi opoziciju “šta galami oko pokradenih izbora dok se on bori za Kosovo”, što je, smatra, farsa.

Napominje da se preventivne diplomatske akcije inače preduzimaju kako bi se uticalo na razvoj situacije, ali da Vučićeva pisma, kaže, ne pripadaju tom “arsenalu”.

“Korektivne diplomatske akcije, pogotovu u Vučićevom izvođenju, osuđene su na neuspeh i služe prevashodno za pravdanje pred domaćom javnosću. Po pravilu se odnose za poraze koje je Srbija pretrpila što njegovim direktnim nagodbama što nesposobnošću. Primer za prvo su briselski i ohridski sporazumi gde daje sve, a za uzvrat traži samo spoljnu podršku sebi”, kaže predsednik SRCE.

Primer za drugo je, navodi, Vašingtonski sporazum. Ovaj sporazum potpisan je 2020. godine, posredstvom američkog predsednika Donalda Trampa, a na posebne papire potpis su stavili kosovski premijer Hoti i predsednik Srbije Vučić.

“U tom slučaju naši interesi se survaju zato zato što je on nesnađen nakon što preuzme ingerencije na koje nema ustavno pravo i za koje nema znanje i iskustvo. Što bi naš narod rekao – ne zna, a učiti se ne da”, ukazuje Ponoš.

"Vučićeva pisma nemaju veze sa zaštitom prava Srba sa Kosova": Zdravko Ponoš za Danas o predsednikovoj najavi slanja pisama svetskim zvaničnicima 1
Foto FoNet Zoran Mrđa

On podseća da se on predsednik Srbije nakon prihvatanja sporazuma u Ohridu pre skoro godinu dana obratio javnosti i “slavodobitno saopštio da će napredak u sprovođenju sporazuma između njega i Kurtija biti sastavni deo poglavlja 35 u procesu naših evrointegracija”.

Smatra da je Vučić time srušio sve višegodišnje diplomatske napore Srbije da se izbegne ta čvrsta uslovljenost evropskog napretka kooperativnošću oko Kosova.

“Predao je i Kosovo i svezao nam oko vrata, kao kamen, kooperativnost oko implementacije kosovske državnosti na našem na evropskom putu. Obavio kosovski posao zbog kojeg je pomognut njegov dolazak i zaglavio nas na evropskom putu jer mu to obezbeđuje opstanak na vlasti. Za Srbiju i njene građane – duplo golo, za njega win-win”, navodi Ponoš.

Dodaje da je Vučić krajem prošle godine ispunio diskretno obećanje da će avansno završiti stvar oko carine i registarskih tablica, zbog kojih je, pominje Ponoš, ranije Vučić prizivao rat, a sada “samo što ne reče da je to “najsmešniji virus na svetu””.

“Ovih dana, u skladu sa odavno poznatom dinamikom implementacije briselska birokratija kreće u doradu poglavlja 35, u skladu sa Ohridskim sporazumom. Vučić sada priča o nekim crvenim linijama. U diplomatskim krugovima niko ga više ne uzima ozbiljno. Pinkova publika se drži”, kaže naš sagovornik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom nedavnog obraćanja javnosti naveo je da je završio pisanje pisama svim presdsavnicima država članica EU, predstavnicima EU i predsednicima i premijerima država članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, uključujući Rusiju i Kinu.

„U tom pismu ukazujem na sve eskalatorne poteze koje je Priština preduzela u protekle dve i po godne i šta je Srbija preduzela“, objasnio je on.

Vučić je tada naveo da je Srbija davno trebalo da prihvati tablice sa Kosova i da je to uspeh Srbije, uz podsećanje da je sporazum o tablicaam postignut 2011. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari