Dok u ušima Srba na KiM još odzvanjaju poruke Beograda “nema predaje, KM ostaje", Vučić kaže da je prihvatanje kosovskih tablica veliki uspeh 1foto: Printscreen/YouTube/KoSSev

Ono što je predsednik Republike Srbije izneo na današnjoj konferenciji za medije a odnosi se na registarske tablice koje su jednostranom odlukom Vlade iz Prištine zabranjene Srbima iako su ih Srbi do nedavno koristili, jeste krajnji pokazatelj koliko je u predhodnim godinama vođena neodgovorna i loša politika prema, u ovom trenutku, jednom od najbitnijih nacionalnih pitanja, a to je Kosovo i Metohija, kaže za Danas predsednik Srpskog narodnog pokreta Milija Biševac.

Aleksandar Vučić je na današnjoj konferenciji naveo da je Srbija davno trebalo da prihvati tablice sa Kosova i da je to uspeh Srbije, uz podsećanje da je sporazum o tablicaam postignut 2011.

Podsetimo, Vlada Kosova je najavil aprimenu odluke o preregistraciji vozila sa tablicama koje izdaje Srbija na RKS tablice, odnosno one koje izdaje MUP Kosova. Zbog toga su Srbi bili uznemireni i odbijali su da preregistruju vozila, a zbog toga im je pretilo oduzimanje vozila i kažnjavanje. Vlast u Srbiji je podržavala Srbe i dizala tenzije, a u decembru su Srbi postavili barikade na putevima u četiri opštine na severu Kosova, s tim što je direktan povod za podizanje barikada bilo hapšenje trojice Srba.

Premijer Kosova je pristajao na zahteve Amerike i EU da odloži primenjivanje ove odluke, barikade su u međuvremenu povučene bez ispunjenja ijednog zahteva i na insistiranje Vučića.

Tema tablica ponovo je aktuelizovana proteklog leta da bi, uz glasno ćutanje Beograda, 1. decembra 2023. istekao rok koji je Vlada Kosova dala onim žiteljima Kosova koji poseduju tablice gradova na KiM koje izdaje Srbija da pređu na RKS tablice.

Dogovor je u celosti sproveden početkom ove godine kada je po odluci Vlade Srbije od 25. decembra prošle godine, od 1. januara 2024. na teritoriji Srbije omogućeno slobodno kretanje vozila sa kosovskim, „RKS“ registrarskim oznakama.

Biševac navodi da se Srpski narodni pokret apsolutno slaže da je potrebno dialogom i kompromisom rešavati probleme na KiM, pa samim ti i pitanje slobode kretanja, ali dodaje da je predsednik zaboravio da izgovori činjenično stanje, a to je da je Srbima još uvek ograničeno kretanje jer Priština ne priznaje vozačke dozvole izdate na KiM, dok se RKS tablice slobodno kreću Srbijom.

– Zaboravio je da pomene i to da u ušima našeg narod na KiM još uvek odzvanjaju poruke iz Beograda, “nemojte da preregistrujete vozila”, “Nema predaje, KM ostaje” i slično. Mislimo da sporazum o tablicama nije nikakav uspeh već još jedan ustupak Prištini i međunarodnoj zajednici kako bi se predstavio uspeh u dialogu i lažna demokratija, što je Prištini samo dalo vetar u leđa da nastavi da nasilno zatvara sve srpske instiucije na KiM, uništava egzistenciju i proteruje naš narod – navodi Biševac.

On zaključuje, da se sve ovo javnosti u Srbiji predstavlja kao još jedan uspeh u nizu, dok je na terenu sve manji broj našeg stanovništva koji usled represije Prištinskih institucija napušta KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari