Rok ističe 1. decembra, Beograd ćuti: Srbi na severu Kosova prelaze na RKS da im tablice ne bi bile suvenir, a "automobili kokošarnik trajno parkiran u dvorištu" 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Prvog decembra ističe rok koji je kosovska vlada dala onim žiteljima Kosova koji poseduju tablice gradova na KiM koje izdaje Srbija da pređu na RKS tablice. Reč je o tablicama KM, PR, PZ, GL, UR, PE i ĐA.

Iako se zvanični Beograd i Srpska lista zvanično nisu oglasili tim povodom, veliki broj građana severa Kosova, odlučilo je da obavi preregistraciju, jer su kako kažu sagovornici Danasa shvatili da ukoliko to ne urade morati trajno da parkiraju svoja vozila. Beograd je, čini se, s opstrukcije, prešao na pasivno odobravanje poteza građana na severu Kosova.

Zbog povećanog interesovanja za prelazak na tablice RKS, Centri za registraciju vozila, kao i tehnički pregledi radili su tokom oba dana vikenda. Do podnevnih sati u petak, broj onih koji su, u novom roku koji traje već 10 dana, ovu (pre)registraciju obavili popeo se na 1.220.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u oktobru prošle godine govorio da će država biti uz Srbe na KiM, koji su pokazali da ne žele da slušaju Aljbina Kurtija, niti druge, već sebe i svoju savest i žele da se poštuju njihova prava.

„Teško vreme predstoji za naš narod i bilo bi sumanuto da sada predviđam bilo šta. Bićemo uz Srbe na KiM, koji su pokazali da ne žele da slušaju ni Kurtija, ni druge, već sebe i svoju savest, žele da se poštuju njihova prava“, rekao je tada Vučić. On je ukazao je da su na severu KiM samo dve osobe preregistrovale svoja vozila, a da je Priština očekivala 7.000 njih.

Sada se tim povodom Vučić ne oglašava, ali je posle razgovora sa „velikom petorkom“ najavio da je Srbija spremna da ispuni sve svoje obaveze iz sporazuma postignutih u februaru i martu ove godine u Briselu i Ohridu, ali i obaveze od ranije.

„Nema predaje, KM ostaje“

Milija Biševac, jedan od lider Srpskog narodnog pokreta sa KiM, za Danas kaže da su odlukom Vlade u Prištini da krene u sprovođenje sporazuma o slobodi kretanja i otpočne oduzimanje vozila koja na sebi imaju regstarske oznake gradova na Kosovu (KM, PR, GL, PE i sl) jer su predhodni poziv za preregistraciju Srbi na severu bojkotovali na nagovor Vlade iz Beograda, Srpske liste i njenih predstavnika, krenuli su mnogi problemi na Severu.

– Odbijanje poslušnosti od strane Regionalnog komandira (Nenada Đurića) da tu odluku sprovede, Priština se odlučila na njegovu suspenziju, što je izazvalo revolt i napuštanje svih Kosovskih institucija od strane Srba koji tu bili zaposleni. Od tog trenutka mnoge stvari na terenu su se promenile i kontrolu na Severu su preuzeli policajci albanske nacionalnosti koji su nastavili sa sprovođenjem odluke, odnosno kažnjavanjem vozača i zabranom ulaska na Kosovo sa KM tablicama, Srbima je bila onemogućena sloboda kretanja – objašnjava on.

Kako podseća, dok su od strane zvaničnog Beograda i Srpske liste dolazile poruke do naroda da ne nasedaju na to i ne preregistuju svoja vozila uz parole „Nema predaje, KM ostaje“, građanima je i dalje bila uskraćena sloboda kretanja pa su bili prinuđeni da svoja vozila parkiraju ili da ih preregistuju na svoje rođake ili prijatelje koji žive u centralnoj Srbiji, kako bi iole mogli da se kreću.

– Cela kriza je trajala više od godinu dana a fokus se prebacio na mnoge druge incidente koji su se u međuvremenu izdešavali na Severu, ovaj problem niko nije rešavao! Srpska lista se nakon napuštanja institucija apsolutno povukla i narod ostavila na cedilu i sada poziva građane da ponovo izađu na kosovske izbore, dok pritisci iz Prištine i dalje traju uz poruke građanima da ukoliko ne preregistruju vozila do 1. decembra, neće moći da upravljaju njima – ukazuje on.

Prema njegovim rečima, građani i dalje nisu dobili jasan stav o tome šta činiti dalje, od onih koju su ih pozivali da to ne čine, a usled represije koju sprovodi Priština apsolutno su prinuđeni da svoja vozila registruju na RKS tablice iako velika većina to nije želela.

– Neobraćanje građanima zvaničnog Beogarad i SL jasan je pokazatelj da su prećutno prihvatili sprovođenje tog sporazuma i ukidanje KM tablica, dok je narod obezglavljen,prepušten samom sebi i još uvek u neverici, kako smo od „Nema predaje“ i rezultata od „5:0“, sa kojim su se naši predstavnici vraćali iz Brisela, tako brzo uspeli da se potpuno integrišemo u Kosovski sistem i podlegnemo pod svim zahtevima Prištine, dok za uzvrat nismo dobili ništa – kaže Biševac.

Direktor RTV Kim Isak Vorgučić konstatuje da je kretanje kosovskih Srba između Kosova i Srbije ogromno, a razlozi su višestruki.

– Nakon 1999. dve trećine su napustile Kosovo, pa preostali Srbi održavaju rodbinske veze sa onima koji su se trajno nastanili u Srbiji. U poslednje vreme, veliki je broj dece koja sa Kosova odlaze na školovanje, a i značajan broj ljudi u Srbiji ostvaruju zdravstvenu zaštitu – objašnjava on.

Kako zaključuje, sve ovo ukazuje na to da je slobodno kretanje između Kosova i Srbije od presudnog značaja za Srbe, što je više puta bio predmet dijaloga Prištine i Beograda, a postinguto je i više sporazuma.

– Problem je što je bez obzira na preuzete obaveze, Srbija oklevala da dopusti neometan ulazak kosovskim tablicama, pa su Srbi na severu zadržali srpske. Nakon sporazuma o slobodi kretanja postignutog 2011., ukinute su stare srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, i dozvoljena preregistracija tih vozila na RKS ili statusno neutralne KS oznake koje izdaju kosovske institucije. Poput mnogih sporazuma ranije, ni ovaj nije realizovan na terenu; u četiri opštine na severu Kosova, koje su naseljene većinski sprskim stanovništvom, vozači su zadržali registarske oznake koje izdaje MUP Srbije. Kosovo se 2016. sporazumom obavezalo da će još pet godina izdavati KS registarske tablice, koje je Srbija tada konačno prihvatila kao statusno neutralne, dok su vozači sa RKS tablicama pri ulasku morali da ih zamene probnim, i plate simboličnu taksu – podeća naš sagovornik.

Kako dodaje, dve godine nakon što su istekli svi rokovi za preregistraciju, Kosovo je dozvolilo dodatni period Srbima na Severu, koji su u međuvremenu shvatili da sa srpskim tablicama više ne mogu da uđu na teritoriju Srbije.

– Ostalo je ili to, ili da vozila trajno parkiraju u svom dvorištu – konstatuje Vorgučić.

Primena briselskog sporazuma iz februara 2023.

Podseća da je još 2012. tadašnji ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio, da će vozačima koji još uvek nisu registrovali svoja vozila na RKS ili KS, biti dat novi rok od sedam dana za preregistraciju. Oni koji to ne budu želeli da učine, kazao je tada Redžepi, moći će da koriste “tablice kao suvenir, a automobile kao kokošarnik”.

Za Fatmira Šeholija, direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa u Prišini, ovo je znak da je počelo sprovođenje sporazuma iz Brisela ove godine.

– Registracija vozila na severu Kosova, kako nam javljaju iz naše kancelarije Instituta za afirmaciju međuetnickih odnosa u severnoj Mitrovici je rezultat početka implementacije sporazuma iz Brisela iz 2023. To znači da je počelo sprovođenje sporazuma kao što će ubrzo biti sprovođenje i oko održavanja izbora za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova – zaključuje Šeholi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari