Vučić saopštio: Ujutru počinje uklanjanje barikada na severu Kosova, trajaće i do 48 sati 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da su mu Srbi sa severa Kosova napisali da će od sutra ujutru krenuti uklanjanje barikada i da će trajati 24 do 48 sati.

On je nakon razgovora u kasarni u Raškoj istakao da su oni od njega tražili da nikada ne prizna nezavisnost Kosova ni u jednom obliku.

Dodao je i da kakvu god odluku da donesu imati podršku države Srbije.

“Ukoliko dodje do hapšenja ljudi zbog barikada, kako god oni budu reagovali na to imaće podršku države i moju ličnu podršku”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je u razgovoru sa predstavnicima Srba sa severa Kosova u Raški jasno shvatio da nikakvu veru nemaju u vlast Aljbina Kurtija, zbog čega od njega traže jasnu datu reč za sve što sledi.

Mi nikaku veru u Kurtija nemamo i ako se nastave hapšenja zatvorićemo sever Kosova zauvek i barikade za Prištinu nikada neće biti uklonjene, pročitao je Vučić delove zaključaka Srba.

Vučić je rekao i da je od njega zatražena potvrda da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, dodavši da mu je to najlakši uslov, jer se zakleo na Ustav i Miroslavljevo jevanđelje da to neće uraditi.

Uklanjanje barikada nema veze sa povratkom u institucije, naglasio je Vučić i istakao da je uslov za to formiranje Zajednice srpskih opština.

On je rekao da je sa predstavnicima Srba „imao razgovor koji je bio sve samo ne lak“, ali da je presudilo to što su dobili garancije od SAD i EU, odnosno „papire koji nama u formalno-pravnom smislu nešto znače“.

„Bar smo dobili nešto na papiru. Dali smo svima te papire, da pronadju jednu lošu stvar, nema te loše stvari“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, zaključak štaba za barikade koji su mu Srbi predali, navodi da je Vučićeva reč za njih garancija „da će imati podršku za sve ono sto sledi“, da će, ukoliko se nastave hapšenja, „zatvoriti sever Kosova“ novim barikadama, kao i da se traži od predsednika Srbije da „nikada ne prizna“ nezavisnost Kosova.

„Ostaje da verujemo ovim ljudima (SAD i EU) da će poštovati to što su rekli. Ako se to ne desi vaša država će biti uz vas i lično ću biti uz vas. Krenu li da hapse Srbe zbog barikada, imaćete za sve što posle toga preduzmete podršku“, kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari