Ko je izveo narod na barikade na severu Kosova i ko može da te barikade i ukloni? 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Bojan Slavković)

Nije mi poznato ko zaista kontroliše barikade, ali je više nego jasno da vlast u Beogradu ne pomaže tim ljudima na pravi način, mišljenja je Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana. S druge strane, Milovan Drecun, funkcioner SNS, kaže za Danas da je jedini odgovoran za barikade i destabilizaciju, Aljbin Kurti, premijer Kosova, odnosno da ih je postavila Srpska lista.

Podsetimo, višenedeljne barikade i radna obaveza građana Kosova srpske nacionalnosti da budu na tom, takoreći, ratnom području, iz dana u dan prete da pređu u otvorene oružane sukobe.

Sporadične pucnjave za koje niko ne preuzima odgovornost uzimaju maha iz dana u dan a opasnost za obične ljude, stanovnike severa Kosova kojima je naređeno da budu u toj nebezbednoh zoni sve je veća.

– Barikade nisu ni na koji način poboljšali položaj Srba na Kosovu već samo dovodi do njihovog iscrpljivanja i skretanja pažnje međunarodne javnosti sa neispunjenih obaveza od strane Aljbina Kurtija na barikade čije uklanjanje traže svi međunarodni partneri. Razumem gnev Srba sa Kosova i Metohije , ali ne mislim da im se pomaže time što se povlađuje njihovom opravdanom besu već tako što im se govori istina, ma koliko ona nepopularna bila – ističe Pavle Grbović za Danas.

Ko je izveo narod na barikade na severu Kosova i ko može da te barikade i ukloni? 2
Foto FoNet Milica Vučković

Kako dodaje, baš kao što im neće pomoći ni zahtevi za povratkom do 1.000 vojnika po rezoluciji 1244 jer taj zahtev nikada neće biti prihvaćen, već bi za njih bilo mnogo korisnije da se 460 srpskih policajaca koji su napustili institucije sutra vrate na svoja radna mesta jer bi se tako i Srbi na KiM osećali sigurnije.

Prema rečima Milovana Drecuna, Aljbin Kurti je taj koji je odgovoran za postavljanje barikada.

Na pitanje da li je te barikade zapravo postavio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, Drecun kaže: “Postavio ih je srpski narod zajedno sa svojim političkim predstavnicima koji su na izboru dobili poverenje naroda, oličenoj u Srpskoj listi”.

– Barikade su postavljene onog trenutka kada srpski narod i njegovi politički predstavnici nisu uspeli da u institucijama spreče jednostrane poteze Prištine koji su usmereni protiv interesa srpskog naroda i kada nisu uspeli da spreče teror Kurtija, da bespravno hapsi Srbe, prebija ih uz pomoć specijalnih, parapolicijskih jedinica – kaže naš sagovornik.

Ko je izveo narod na barikade na severu Kosova i ko može da te barikade i ukloni? 3
Milovan Drecun Foto: Printscreen

To je pokušaj, dodaje on, srpskog naroda da odbrani svoje interese i svoj opastanak.

– Druge istine nema. Predsednik Vučić je kao odgovoran državnik stao uz svoj narod i on ima većinu u parlamentu kao i podršku ogromne većine građana. Barikade su sredstvo, mirno političko sredstvo, da Srbi odbrane svoje pravo. Međutim, Kurti i dalje nastavlja sa primenom sile, ne želi uopšte da ide ka političkom rešenju da bi se uklonile barikade. Barikade nisu uzrok, već – posledica. A, uzrok je destabilizacija koju Kurti sprovodi već dugi period – smatra Milovan Drecun.

Prema njegovim rečima, način da se uklone barikade je da Kurti povuče specijalne parapolicijske jedinice sa severa i da pusti pritovrene Srbe, kao i da se formira Zajednica srpskih opsština.

– To se sve postiže političkim putem i sve je lako razrešiti – zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari