Zeleno-levi poslanički klub Ne davimo Beograd primio građane Podgradine i Kosjerića 1Foto: Ne davimo Beograd

Zeleno-levi poslanički klub Ne davimo Beograd, primio je danas u Narodnoj skupštini građane Podgradine i Kosjerića koji već tri godine vode borbu protiv izgradnje kamenoloma u njihovom selu, saopštila je ta stranka.

“Ljudi su s pravom zabrinuti za svoju neposrednu životnu sredinu koju će kamenolom devastirati, zabrinuti su za sigurnost dece, kao i za sopstvenu bezbednost. Kao da nije dovoljno što je Kosjerić grad sa ozbiljnim problemima sa zagađenjem vazduha, a sada ih iz kamenoloma čeka buka, prašina, vibracije, zagađenje i otrovni produkti”, izjavio je narodni poslanik Radomir Lazović i poručio da nema važnijih tema za Narodnu skupštinu od životnih problema građana.

Meštanka Podgradine Branka Jevtić Marković je rekla da se kamenolom gradi u naseljenom mestu, ispred kuća, a na samo dva kilometra od grada.

„Niz nepravilnosti desio se i prilikom samog usvajanja Plana detaljne regulacije kamenoloma na koje smo mi ukazivali. Radovi su krenuli bez bilo kakvih dozvola, bez bilo kakve table ili obaveštenja, bez bilo kakve signalizacije, što nam sve ukazuje na to o kakvom investitoru se radi. Mi smo izlistali sve probleme, na koje niko ne reaguje”, rekla je Jevtić Marković.

Ona je dodala da investitor za tri godine nije uspeo da dobije nijednu građevinsku dozvolu, a nastavlja sa radovima.

„Zamislite kada bude miniranje, a moja kuća se nalazi ispod kamenoloma. Tu nije realno da neko tu može da živi, problemi sa vodom, bukom, prašinom. To su osnovne stvari koje jednoj porodici trebaju za život. Tu se ne radi o sticanju poena, niti o bilo kakvoj reputaciji već samo o borbi za život”, istakla je Jevtić Marković.

Ona je podsetila da građani trpe pritiske i pretnje, kao i da je aktivista Miroslav Petrović prebijen u ulazu u svoju zgradu zbog protivljenja kamenolomu.

“Mi želimo da nam deca nastave da žive u kući koju su gradili moj deda i otac. Mi svake godine ulažemo u svoje kuće ko koliko može, menja se stolarija, gradi se, zida, menjaju se fasade, pokriva se kuća. Svi mi ulažemo u te kuće i sad treba da dođe bahati investitor da nam sve to upropasti za mesec dana i da krene dalje da nas ostavi bez ičega“, izjavio je meštanin Podrgadine Nebojša Petronijević.

Narodni poslanik Robert Kozma je upitao gde je odlučeno da građani Kosjerića nemaju pravo na zdrav život, već da svoje sudbine treba da podrede profitu investitora.

“Ovde se ne radi o biranju između zdrave životne sredine i otvaranja radnih mesta, između ekonomske stagnacije ili ekonomskog progresa, kako se često spinuje od strane vladajućeg režima, već se postavlja pitanje u kakvom društvu želimo da živimo. Mi kao društvo ne možemo dozvoliti da se zbog zarade investitora uništavaju sudbine celih naselja ili oblasti Srbije”, kazao je Kozma.

Iz Ne davimo Beograd su naveli da je bilo planirano da se konferencija za medije na kojoj bi se obratili građani Kosjerića i narodni poslanici Zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd, održi u centralnom holu Narodne skupštine, ali odlukom predsednika Skupštine Srbije obraćanje građana nije dozvoljeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari