Zelenović može preko cenzusa u Beogradu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Platforma od 22 lokalne organizacije koje se okupljaju oko Nebojše Zelenovića i Zajedno za Srbiju najveći potencijal može da ima u Beogradu i Šapcu, zahvaljujući prepoznatljivosti Zelenovića i Ne davimo Beograd, a predizbori unutar opozicije mogli bi da koriste ovoj koaliciji da dobije veću medijsku prepoznatljivost, smatra sagovornik Danasa Dejan Bursać.

Zelenović je, podsetimo, rekao da je osnovao otvorenu građanske platforme koju će činiti 22 lokalne organizacije. Pre toga objavljeno je da Zelenović obilazi Srbiju radi saradnje sa lokalnim inicijativama povodom programa tri tačke – Srbija u EU, dogovor o Kosovu i nova lica u politici. U januaru je najavljeno i da će se ZZS pretvoriti u „zelenu stranku“ u susret svetskim opasnostima od klimatskih promena. Dosad je Zelenović postigao dogovor o saradnji sa Ne davimo Beograd, Srce grada (Stari grad), Građanskim demokratskim forumom, Lokalnim frontom iz Valjeva…

– Takvo okupljanje ima smisla sa programske strane, mada videli smo i ranije da nekada takvo udruživanje prosto ne funkcioniše. Iako se radi o programski sličnim lokalnim organizacijama, one dolaze iz različitih miljea – različitih lokalnih samouprava koji se ne bave istim problemima – nisu iste teme u Valjevu, Subotici, Vranju ili Beogradu, zato se dešavalo da mnogi napuste te šire koalicije, kaže Bursać, istraživač Instituta za političke studije On nije siguran koliko velike domete može da ima ovakva organizacija na republičkom nivou.

Bursać kaže i da ga Zelenovićeva koalicija podseća na listu Ujedinjene demokratske Srbije na prethodnim parlamentarnim izborima, koja je takođe bila građanski i proevropski orijentisana ali nije ostvarila zapaženi uspeh.

S druge strane, u Beogradu bi Zelenović i lokalne organizacije mogle da pređu cenzus, smatra Bursać.

– Zelenović ima prepoznatljivost, kao i Ne davimo Beograd i zahvaljujući tome mogu da ostvare nešto u Beogradu, Šapcu, Zapadnoj Srbiji i ta priča je logična ako žele da pređu preko cenzusa, smatra Bursać.

Pored toga, i ideju predizbora u opoziciji koju je iznelo neformalno udruženje Skupština slobodne Srbije a podržao Zelenović, lakše bi bilo sprovesti za beogradske izbore, smatra Bursać, koji podseća:

– Već sam kritikovao ideju predizbora jer smatram da opozicija to ne može da sprovede. Eventualno može da se sprovede u malom miljeu, kao što je ova Zelenovićeva koalicija i to za beogradske izbore. To može da doprinese njihovoj medijskoj prisutnosti, da to bude jedna od tema na osnovu koje će oni dobiti dodatnu pažnju, ne vidim koji su drugi benefiti predizbora, smatra Bursać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari