Zelenović: Samit u Pragu još jedna evropska prilika Srbije 1Foto: BETAPHOTO/OMS/GRAD SABAC/MO

Predstojeći samit takozvane evropske političke zajednice, 6. oktobra u Pragu, još jedna je prilika da Srbija preuzme inicijativu, kao država. To se verovatno neće desiti, zato što ne postoje vidljivi znakovi da je vlast u Srbiji spremna da interese građana i države stavi ispred trenutnog svog vrhovnog interesa, a to je održavanja podrške u biračkom telu, kaže za Danas Nebojša Zelenović, šef poslaničke grupe Zajedno- Moramo, u Skupštini Srbije.

On će sutra zajedno sa kolegom iz poslaničke grupe Đorđem Miketicem o evropskim temama, razgovarati sa Vladimirom Bilčikom, izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju i Matjažom Nemecom, članom Delegacije Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija.

Ova radna poseta se organizuje u okviru dijaloga Evropskog parlamenta sa Narodnom skupštinom, a cilj posete je razgovor o izgledima za saradnju sa Skupštinom u novom sazivu, navela je Grupa EP za podšku demokratiji i koordinaciju izbora.

Za Zelenovića forma nije odlučujuća i zato smatra da je i ideja evropske političke zajednice prihvatljiva kao okvir za pravljenje velikog dogovora Srbije sa Zapadom.

“Taj dogovor bi bio temelj za mir i ubrzani ekonomski razvoj i priliku za dobar život svakog čoveka koji ovde živi”, kaže Zelenović.

Dodaje da samo potpuno neupućena osoba može da se čudi pritiscima kojima je Srbija izložena. Prema njegovim rečima, rat u Ukrajini spustio je gvozdenu zavesu na Evropu i potpuno je jasna geostrateška pozicija naše zemlje. Okruženi smo NATO paktom i ta činjenica fizički definiše naš manevarski prostor.

“Vrednosno, neodrživo je neuvođenje sankcija vladi Rusije koja je zapretila nuklearnim oružjem Ukrajincima, ukoliko nastave da oslobađaju svoju okupiranu zemlju. Građani Srbije imaju moć da odluče o svojoj sudbini. Zajedno se bori svom silom koju ima, da ta odluka bude dobra”, ističe Zelenović, kopredsednik Zajedno.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da iznese svoju viziju zapadnog Balkana, kao stabilnog i prosperitetnog evropskog regiona i da napravi strateški dogovor sa Zapadom.

“Bez ovakvog političkog iskoraka evropska budućnost Srbije ne samo da je ugrožena, već mislim da nije uopšte moguća. Vreme radi protiv Srbije i rešavanje svih velikih otvorenih pitanja, u najkraćem mogućem roku. To je, kao deo velikog rešenja za ceo region, je u interesu svakog građanina naše zemlje, ali i svakog čoveka koji živi na ovom našem prostoru”, zaključuje Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari