Žena iz Subotice odbila da ide na skup SNS, tvrdi da je od tada direktorka maltretira 1Ranka Kašiković Davčik, foto: Natalija Jakovljević

Pravna saradnica u Gerontološkom centru Subotica Ranka Kašiković Davčik optužila je danas direktorku ove ustanove Brankicu Tešanović za politički mobing, zlostavljanje na radu, i podnela tužbu Višem sudu u Subotici. Brankica Tešanović u izjavi za Danas odbacuje ovakve optužbe i navodi da su one apsolutno neistinite.

Ranka Kašiković Davčik, koja 10 godina radi u ovoj ustanovi, kaže da je tužbu podnela 11. marta ove godine, a da mobing trpi od novembra prošle godine, kada je dobila SMS poruku od jedne od zaposlenih u Georontološkom centru da treba da prisustvuje političkom skupu Srpske napredne stranke u Beogradu.

“Sve je počelo u novembru prošle godine kada sam neposredno, a po nalogu direktorke Brankice Tešanović, dobila SMS poruku da treba da prisustvujem političkom skupu SNS-a, koji je organizovan povodom godišnjice od osnivanja stranke u beogradskoj Areni. U toj poruci je pisalo da, ukoliko ja ne mogu da prisustvujem, onda moram da nađem zamenu. Zapitala sam se koga treba da pošaljem, da li stare roditelje ili maloletnu decu ili šta to znači „da moram“. Odbila sam taj poziv, nisam želela da idem, a od narednog dana izložena sam svakodnevnom mobingu i zlostavljanju na radu od starne direktorice”, navodi Kašiković Davčik na konferenciji za novinare, koju je organizovao Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) u Subotici.

Prema njenim rečima, to se ogledalo u tome što je počela da dobija dodatne poslove koji po sistematizaciji nisu u opisu njenog posla i delokruga rada.

Žena iz Subotice odbila da ide na skup SNS, tvrdi da je od tada direktorka maltretira 2
Foto: Natalija Jakovljević

“Takođe, dodeljivali su mi se besmisleni radni zadaci kako bi se dovela u situaciju iscrpljenosti. Nije mi omućeno dovoljno vremena koje je bilo potrebno da bi se posvetila izvršavanju poslova koji su zaista prioriteni za funkcionisanje ustanove“, tvrdi ona.

Prema njenim rečima, zabranjeno joj je i usavršavanje, odnosno prisustvovanje obukama i seminarima.

– Zatim, namerno izopštavanje iz bitnih sastanaka i radnog kolektiva i uskraćivanje važnih informacija koje dovode do kršenje Zakona o radu i povrede radnih obaveza. Izložena sam šikanikranju, namernom izazivanju konflikta i stresa, sve u cilju preopterećenosti, kako bih podlegla pritisku i dala otkaz”, napominje Kašiković Davčik.

Kako kaže, od nje se tražilo da u svoje slobodno vreme izvršava političke obaveze pretpostavljenih, a da se ovakvim postupanjem stvara stalni pritisak i strah od otkaza, ako učini i najmanju grešku.

“Bila sam prinuđena da radim za vreme svog godišnjeg odmora, za vreme državnih praznika, sve češće sam prisiljena da radim prekovremeno, iako imam kući dvoje maloletne dece. Nisma smela da odbijem nijedan posao. Iz krajnjeg očaja, obraćala sam se direktorici Tešanović putem mejla da me oslobodi dodatnih poslova koji nisu prioritetni, ali na žalost, nisam dobila odgovor od nje”, priča Kašiković Davčik.

Dodaje da je podlegla pritisku i sresu i da je bila prinuđena da potraži pomoć psihijatra, nakon čega joj je otvoreno bolovanje, a dobila je i određenu medikamentsku terapiju.

Kašiković Davčik nije članica nijedne stranke.

Predsednik Izvršnog odbora SSP-a u Subotici Laslo Čisar dodaje i da su “protiv Brankice Tešanović pokrenute još dve krivične tužbe za bespravno davanje otkaza i jedna tužba za zlostavljanje na radu”.

Tešanović: To je apsolutna neistina!

Sa druge strane, direktorka Gerontološkog centra Subotica Brankica Tešanović rekla je za Danas da su navodi Ranke Kašiković Davčik apsolutna neistina.

“Nijedan zaposleni Gerontološkog centra nije primoravan na nešto tako, apsolutno nikada, i nikakav pritisak ni na jednom zaposlenom nije vršen. Ja sam u šoku”, kaže Tešanović i dodaje da zaposlena nije dobijala radne zadatke koji nisu u njenoj nadležnosti.

“Nijedan zaposleni Gerontološkog centra nije primoravan na nešto tako, apsolutno nikada”, kaže Tešanović.

Ona je potvrdila za Danas da je Gerontološki centar juče dobio tužbu koju je podnela Kašiković Davčik.

“A kada počne postupak, onda ćemo videti, jer uvek ima dve strane. Međutim, odgovorno tvrdim da nikada nijedan zapsleni nije primoravan niti ucvenjivan.”, napominje direktorka ustanove.

Ona, takođe, demantuje tvrdnje da je zaposlena dobijala posao van njenih nadležnosti.

“Zaposlena nije dobijala posao koji nije u njenoj nadležnosti i to je, takođe, apsolutna aneistina. Ja sam van pameti sada vezano za ovo što vi meni pričate”, kazala je Tešanović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.