Žofre: Evropska unija očekuje da Srbija u potpunosti uskladi svoju spoljnu politiku sa EU 1Foto: BETAPHOTO/EU info/EMIL VAS/DS

Evropska unija očekuje da Srbija u potpunosti uskladi svoju spoljnu politiku sa EU, izjavio je šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre u podkastu Fondacije Fridrih Nojman „Dva ambasadora-jedna tema“ i pohvalio dosadašnje poteze srpske vlade u tom pogledu, saopštila je danas EU Info Mreža.

Žofre je u razgovoru o trenutnoj geopolitičkoj situaciji i poziciji Evropske unije i Srbije u odnosu na rat u Ukrajni, kao i o tome kako taj rat utiče na put Srbije ka EU i na njenu politiku proširenja, istakao da nove okolnosti mogu biti podstrek za ubrzaniji put ka EU.

To je, kako je navedeno u saopštenju, rekao u kontekstu nedavnih predloga francuskog predsednika Francuske Emanuela Makrona i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela za dinamičniji proces pristupanja Zapadnog Balkana, a koji bi trebalo da budu predmet rasprave samita lidera EU i Zapadnog Balkana 23. juna.

„To, međutim, ne znači da postoje prečice na putu ka članstvu u EU – štaviše, pored vladavine prava koji ostaje okosnica procesa pristupanja, usklađivanje sa spoljnom politikom EU dobija veći značaj“, rekao je Žofre.

Poručio je da EU računa na Srbiju i njen narod u rešavanju zajedničkih izazova, „jer veruje da smo zajedno bolji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari