Žofre: Investiramo u mala i mikro preduzeća u Srbiji jer će jednog dana to biti preduzeća EU 1Foto: BETAPHOTO/EU info/EMIL VAS/DS

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuel Žofre izjavio je danas da je EU obezbedila donaciju od 11 miliona evra za novi program nabavke opreme za mala i mikro preduzeća u Srbiji, navodeći da EU investira u njih jer će jednog dana to biti preduzeća EU.

Unija je obezbedila, u vidu donacije od 11 miliona evra za mala i mikro preduzeća za kupovinu opreme koja im je ključna za povećanje produktivnosti, početak poslovanja ili pristup tržištu, rekao je Žofre novinarima uoči predstavljanja novog programa Ministarstva privrede.

Uz novac koje je obezbedila Vlada Srbije od 16 miliona evra, predvidelii smo da ćemo moći da pokrijemo 600 zahteva kojima je neophodna oprema, dodao je on.

Žofre je rekao da ovaj program za EU predstavlja deo sveukupne podrške malim i mikro preduzećima u Srbiji, za koje je u proteklih nekoliko godina obezbeđeno 200 miliona evra.

Radimo na unapređenju reglatornog okvira kako bi poslovanje bilo lakše i da bismo povećali inovativne kapacitete srpske privrede, naveo je on.

Evropska unija nije samo prvi trgovinski partner Srbije ili najveći izvor stranih direktnih investicija već je i budućnost Srbije, rekao je Žofre.

Ministarska privrede Anđelka Atanasković rekla je da su Vlada i ministarstvo obezbedili 1,9 milijardi dinara za program „Oprema za privredu 2022“, dodajući da je, uz grant EU, privrednicima na raspolaganju 3,1 milijarda dinara.

Atanasković je navela da od 2015. do 2021. godine 3.400 preduzetnika koristilo ovakve i slične programa, uz podršku lizing kuća i banaka.

Ona je zahvalila Evropskoj uniji na podršci ovom i drugim projektima, a svi uslovi za dobijanje novca objavljeni su na sajtu preduzetništvo.gov.rs.

Ove godine smo uspeli da za preduzetnike uslov ne bude hipoteka na kuće ili firme, već da je glavna hipoteka oprema, a poziv važi do kraja godine, rekla je Atanasković.

Neki od uslova programa su 25 odsto bespovratnih sredstava, 70 odsto je kredit ili lizing banka i lizing kuća, dok je pet odsto učešće korisnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari