Zukorlić: Ne relativizovati pretnje 1

Muamer Zukorlić ocenio je danas da bi celokupna javnost u Srbiji, a posebno službena javnost, morala da se trgne i ozbiljnije postavi prema svim pretnjama po bezbednost.

Imamo jednu depresivnu situaciju i zračenje depresijom sa raznih pozicija javnosti, pre svega, medija i ostavljanje utiska relativizacije svake opasnosti. To nije dobro. Ne smemo da relativizujemo svaku pretnju, bilo da se ona odnosi na običnog građanina ili na premijera, na pojedinca ili grupu, rekao je poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka u Skupštini Srbije upitan da prokomentariše trenutnu bezbednosnu situaciju u Srbiji.

Zukorlić je rekao novinarima, posle predstavljanja istraživanja „Politička participacija nacionalnih manjina:izbori 2016“, da se ova dešavanja iz proteklih dana ne bi smela potceniti.

On je podsetio da je pre dva meseca predstavio ideju o formiranju Nacionalnog saveta za pacifizaciju društva i to predložio i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću koji se načelno saglasio da je to potrebno, ali je naveo da treba da se nađu zakonske forme i ideja detaljnije razradi.

Pokrenuo sam tu ideju zbog osećaja da smo se približili crvenoj crti neobjektivnog odnosa prema nasilju uopšte, bilo da se radi o nasilju nad decom, ženama, uopšte porodičnom nasilju, nasilju na stadionima, nasilju na verskoj, etničkoj i svim drugim osnovama, do onog što je danas poznato kao terorizam, rekao je Zukorlić.

On je ocenio da je „ključ u reformi drugog reda bezbednosnih i obaveštajnih službi ili srednjeg nivoa“.

Tu je opasnost i zlo koje je ostalo iz devedesetih godina. Sve promene koje su rađene rađene su krovno, na nivou prvih pozicija, na nivou strukturalnih promena koje su uglavnom bile okvirne, dok su oni koji izdaju neposredne komande ostali iz tih vremena, rekao je Zukorlić.

Prema njegovim rečima, država mora ozbiljnije da se obračuna sa takvim strukturama.

To su paralelni sistemi koji stanuju na srednjem nivou i imaju veoma veliku moć, istakao je Zukorlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari