Ovo povrće rešava probavne probleme, obiluje vitaminom C i reguliše holesterol 1Foto: Inspirar photo / Alamy / Alamy / Profimedia

Povrće povoljno deluje na imunitet i metabolizam, ali neke vrste su nepravedno zanemarene, kao što je na primer repa.

Možda nije tako lepo kao paradajz ili paprika, ili luksuzno kao zelena salata i bundeva, ali korenasto povrće je važan deo zdrave i pametno osmišljene ishrane.

Smatra se da u dobro izbalansiranoj ishrani povrće treba da čini oko 50 odsto svakog obroka, pa bi deo te količine svakako trebalo da pripada korenastom povrću, koje je bogato hranljivim materijama i koje nam je dostupno tokom zime, kao što je na primer repa.

Tradicionalno jedemo kiselu repu i spremamo je kao što bi spremali kiseli kupus, a član je kupusnjače i srodnik je kupusa, kelja, brokolija… Međutim, beličasti koren repe može se jesti i kuvan ili svež. Ssvežu repu u salati možemo jesti, a kuvanu u čorbi ili kao prilog raznim jelima.

Ako vam se ne sviđa njen gorko-začinski ukus, pokušajte da pronađete mlađe biljke koje su slađe, jer bi bila šteta ne iskoristiti nutritivne prednosti repe.

Repa pomaže u regulaciji holesterola i pogoduje zdravlju srca, bogata je vitaminom C, dobra je za nervni sistem zahvaljujući visokom sadržaju vitamina B6. Osim toga, ima i antiinflamatorno dejstvo, verovatno zbog dejstva glukozinolata, jedinjenja sumpora koja takođe učestvuju u formiranju karakterističnog ukusa repe. A sadrži nitrate koji mogu blagotvorno uticati na zdravlje krvnih sudova.

Bogata je vlaknima, što znači da može da pruži duži osećaj sitosti, a ovo je, uz nisku kalorijsku vrednost, dobitna kombinacija za sve koji žele da smršaju na zdrav način, prenosi živim.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari