AJB: Eksperimentalna vakcina protiv HIV-a nije ispunila očekivanja 1Foto: Pixabay/Madartzgraphics

Nade u eksperimentalnu vakcinu koja je trebala štititi od zaraze HIV-om ugasile su se nakon što je američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) prekinuo ispitivanje, jer vakcina nije ispunila očekivanja.

NIH je zaustavio istraživanje HVTN 702 na više od 5.000 ljudi u Južnoafričkoj Republici, jer je utvrđeno da ne sprečava zarazu virusom HIV-a koji uzrokuje AIDS, prenosi Hina, pozivajući se na BBC.

Stručnjaci su izrazili „duboko razočaranje“ i poručili da se potraga za vakcinom mora nastaviti.

Različiti sojevi virusa HIV-a

Propala vakcina bila je nova verzija prvog kandidata za vakcinu protiv HIV-a, koja je pokazivala da pruža određenu zaštitu od virusa u kliničkom istraživanju provedenom na Tajlandu, prenosi Al Jazeera Balkans.

Postoji mnogo različitih sojeva virusa HIV-a i vakcina je bila prilagođeno najučestalijem podtipu u Južnoafričkoj Republici, gde je jedna od najviših stopa zaraze HIV-om u svetu.

Kao se navodi, polagane su velike nade u tu vakcinu, koja se mogla adaptirati kako bi obuhvatilo i druge sojeve virusa HIV-a koji postoje u drugim dijelovima svijeta.

U istraživanju su učestvovali dobrovoljci koji su primili ili placebo ili eksperimentalnu vakcinu.

Prvi podaci pokazali su da se HIV-om u praćenom razdoblju zarazilo 129 osoba koje su primile eksperimentalnu vakcinu te 123 među osobama koje su primile placebo.

Neće zaustaviti pandemiju

Doktor Entoni Fauči iz NIH-a rekao je da ta vakcina neće biti put u okončanje globalne pandemije.

„Naučnici nastavljaju da rade na drugim pristupima stvaranju sigurne i efikasne vakcine protiv HIV-a i verujem da se to može postići.“

U primeni je profilaktički lek koji sprečava zarazu ako se uzima pre izlaganja virusu, ali za razliku od vakcine, on treba da se uzima redovno, možda čak i svakodnevno.

Dosadašnja dostignuća u razvoju antiretrovirusnih lekova produžila su životni vek zaraženih osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari