Ako na ovaj način operete jagode duže će vam trajati 1Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY / Sciencephoto / Profimedia

Počela je sezona jagoda, a kako bi duže trajale i kako ne bi istrulele i pre nego što ih upotrebite dobro je znati kako pravilno da ih skladištite.

Kada je u pitanju najbolje vreme za pranje jagoda ostaje jedna dilema: Da li je bolje oprati jagode odmah, pre nego što ih odložite u frižider ili je bolje da ih operete samo pre upotrebe.

Tim koji stoji iza veb stranice Jerry James Stone posvetio se istraživanju ovog problema, pa su sproveli eksperiment da ispitaju efikasnost nekoliko različitih metoda na jagodama kupljenim u isto vreme.

Prvu grupu jagoda uopšte nisu dirali, ostavljene su onako kako su kupljene, pa uopšte nisu oprane.

Druga grupa je samo temeljno oprana pod tekućom vodom.

Treća grupa je nakratko uronjena u vodu zagrejanu na 60 stepeni, što je, kao što je poznato, temperatura koja ubija bakterije i spore plesni (podsetimo se pranja veša).

Jagode u četvrtoj grupi potopili su u vodu sa sirćetom i ostavili ih tako potopljene 15 minuta.

U petoj grupi, umesto sirćeta, uvodu je dodata soda bikarbona, odnosno jedna kašika sode bikarbone na 1 litar vode. Nakon toga, kako nalaže ovaj metod, ne peru se.

Šesta grupa je tretirana rastvorom vode, sirćeta i kašičicom sode bikarbone. Da li mislite da je ovaj metod dvostruko efikasniji od prethodne dve? Nećemo vam odmah reći.

Pre svega, pohvale za sve metode: sve jagode su se dobro čuvale neko vreme. Ali nakon toga, razlike u performansama su počele da se jasno pokazuju.

Dakle, iako se isprva činilo da metoda ima nekog smisla, one oprani u vrućoj vodi prve su počele da se kvare, a verovali ili ne, pokazale su se i one iz poslednje grupe, bačene u mešavinu vode, sode i sirćeta. Očigledno su nas dobro učili na časovima hemije, soda neutrališe kiselinu.

Kako su dani prolazili, jagode iz prve dve grupe počele su da se kvare, a na kraju je najbolje preživela grupa oprana u sirćetom.

Daćemo vam još jedan savet: nakon što operete jagode, morate ih dobro osušiti pre nego što ih odložite u frižider. Najlakši način da to uradite je da ih položite na kuhinjski ubrus i osušite na vazduhu, prenosi slobodnadalmacija.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari