Ako ove namirnice seckate na istoj dasci, preti vam opasnost od jedne bolesti 1Foto: Sam Edwards / Caia Image / Profimedia

Većina nas u ovome greši, i zato je važno da obratimo pažnju kako se koristi daska za sečenje.

Ako želite što bolje da kuvate u svojoj kuhinji, postoje neke stvari koje morate znati, a od koga ćete dobiti najbolje savete ako ne od profesionalaca.

Vrhunski šefovi složili su listu stvari koje ne bi trebalo da radite u kuhinji i otkrili kako to oni rade.

Većina profesionalnih kuvara grozi se kuvanja u mikrotalasnoj pećnici. Kad nešto podgrejavaju, prvo zagreju maslac i na vruć maslac bace jelo od juče ili podgrejavaju na pari.

Mnogi amateri dodaju začine kad su jelo već napravili. No, to je greška jer se jelo mora kuvati sa začinima da bi dobilo pun ukus. Profesionalni kuvari preporučuju da začine dodamo već kad spremamo crni i beli luk, a tek potom dodajemo meso i sve ostalo što ide u jelo da bi bilo savršenog ukusa. Kad se začini pomešaju sa vrućim uljem, to pomaže da razviju svoju aromu do kraja, a onda se savršeno stope s jelom.

Nemojte upotrebljavati teflon tiganj, osim ako pripremate jaja. Neke žene baš sve kuvaju u teflonskom posuđu i to im ubija pravi ukus hrane. Nabavite barem jedan jako dobar „stainless steel“ lonac sa debelim dnom ili tiganj od gusa. Ako se bojite da će vam se meso i drugi proteini zalepiti, ulje stavite tek kad se posuda jako zagreje i neće se lepiti, a meso će stvoriti finu spoljašnju koricu koja je garancija dobrog ukusa jela.

Koristite drugu dasku za sečenje za svaki sastojak recepta, pogotovo kad sečete sveže pile zbog opasnosti od salmonele. Voće, povrće i meso ne secite na istoj dasci, nabavite ih nekoliko.

Kad iz visine bacimo meso ili ribu na vruće ulje da bi se spolja jako zapeklo, verovatno ćemo se opeći jer će nam vruće ulje naglo prsnuti. Najbolje je to rešiti tako da kad namirnicu trebamo da spustimo u jako vruće ulje, posudu malo okrenemo i meso spustimo u posudu na onom delu gde nema ulja, a tek onda polako posudu ispravimo da se ulje ‘vrati na mesto’. Posudu pomerajte polako i pazite na plamen.

Uštedećete vreme ako zagrejete lonce i tiganje dok pripremate meso ili povrće. Profesionalni kuvari uvek hranu stavljaju u zagrejano suđe. To je posebno važno kad spremamo meso.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari