Ako uzimate ove lekove, nemojte da pijete kafu, upozoravaju stručnjaci 1Foto: Cool-pix / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Prema istraživanjima objavljenim u British Medical Journalu i Journal of the American College of Cardiologi, kafa ima brojne zdravstvene prednosti. Navodno može smanjiti rizik od razvoja nekoliko zdravstvenih stanja, uključujucći dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak, gojaznost i depresiju.

Međutim, neki lekovi mogu negativno da reaguju sa kafom, odnosno kofeinom, pa treba obratiti posebnu pažnju.

Lekovi za dijabetes: Studije pokazuju da kofein može smanjiti efikasnost insulina i oralnih lekova za dijabetes, što može zahtevati posebno upravljanje konzumacijom kafe kod dijabetičara.

Lekovi za astmu: Aminofilin se koristi za lečenje astme, ali njegovi neželjeni efekti kao što su nesanica i nizak krvni pritisak mogu biti pogoršani konzumiranjem kafe.

Alchajmerovi lekovi: Lekovi kao što su donepezil i rivastigmin se koriste za lečenje Alchajmerove bolesti, a istraživanja sugerišu da prekomerna konzumacija kafe može smanjiti njihovu efikasnost.

Antidepresivi: Neki antidepresivi mogu imati pojačane neželjene efekte u kombinaciji sa kafom, pa se preporučuje konsultacija sa lekarom.

Antihipertenzivi i antipsihotici: Studije pokazuju da kafa može smanjiti efikasnost ovih lekova, što zahteva pažljivo praćenje.

Lekovi za lečenje hipotireoze: Lekovi za lečenje hipotireoze mogu imati smanjenu apsorpciju ako se uzimaju sa kafom.

Lekovi protiv prehlade i alergija: Kafa može povećati efekte nekih lekova protiv prehlade i alergija, potencijalno izazivajući nemir i probleme sa spavanjem.

Lekovi za osteoporozu: Prilikom uzimanja risedronatne kiseline za osteoporozu, konzumacija kafe može značajno da smanji efikasnost leka.

Iako kafa ima mnoge zdravstvene prednosti, važno je biti svestan mogućih interakcija sa lekovima. Uvek se konsultujte sa svojim lekarom pre kombinovanja kafe sa lekovima kako biste osigurali optimalnu efikasnost i izbegli negativne reakcije, prenosi index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari