Austrija: Zaboravljene slike iz Ašaha

Dopisnica

Ostavite komentar

 1. Našo sam dnevnik mog dede koji je tamo bio dosta godina i sačuvane dopisne karte koje je slao porodici.

 2. Moj deda je stradao u Prvom svetskom ratu. Ostala je nana sa troje dece uzrasta od šest, četiri i dve godine. Bez ičije pomoći odrasla je decu radeći na tuđim imanjima, a kada su bili sinovi uzrasta od 16. godina radili su u budućem rudniku magnezita „Goleš“. To je ona gola planina na kojoj su repetitori, a u podnožju Prišinsiki aerodrom „Slatina“, a u brdu ukopani hangari za vojne avione dok je postojala JNA. Dok je nisu uništili potomci po karakteru Nikole Pašića i kralja Aleksandra Karađoprđevića. Njih dvojica su priželjkivali Prvi rat da bi sakrili pljačku državne kase, koja je bila prazna kada je trebalo, zboh čega nije bilo para ni za oružje ni za uniforme i obuću regruta. Jedino je preostalo para za papir na kome su mogli neki da lažu kako smo pobednici, a da ne napišu ili da kriju da je nad Srbima izvršen stravični genocif, u kome su učetvovali ne samo Germani već i svi okolni narodi, osim Rumuna i Grka.
  Opet su kraljevi oficiri izazvali bombardovanje Beograda. Čime je započela invazija nad državom koju smo samo mi zvali Kraljevna Srba, Hrvata i Slovenaca. A kako su je zvali Hrtavi ubrzo će pokazati ustaše vršeći grozomoran genocid nad Srbima svih uzrasta.
  Mi na Kosmetu bili smo daleko od ustaša ali na dohvatu noža Albanca. Ma da oni ubijaju muški puškom, a nisu ubijali žene i decu. Već 06. jula 1941. ubijen je moj stric na njivi u prisustvu svoje supruge u sedmom mesecu i moje majke u devetom mesecu, zbog ćega i danas pišem i na tastaturi jedno slovo unapred, kao posledica želje bebe da pobegne iz majčine utrobe. Mesec dana kasnije Albanci su ubili iz istog razloga još dva bliža rođaka, oca i sina. Zato što je srpska vlas,t a na Odluci stoje potpisi Pašića i Karađorđevića da se oduzme njiva od Albanaca koji je iskrčio od šikara i očiatio od kamenja, a da se pokloni mojima.
  Otac je bio zaroboljen kao vojnik od Nemaca i odveden na prinudni rad na imanja u Nemačkoj.
  Kada sam čuo i video kako govori Milošević, setio sam se Pašića i Karađorđevića, kao i generala Simovića koji je poništio Pakt podpisan od srane Mačeka i Pavla Karađoređevića.
  Ja sam se i pre toga borio sa srpskim birokratama u „Trepči“. No kako nisam video kraja te bobre napustio sam Kosmet 1973. i pritom izjavio da će se Jugoslavija raspasti, naravno, zbog pogrešne politike Srba.
  Moj rođaci naivni seljani poverovali su Miloševiću, Miri i Šešelju, pa su napadali žene i krali po kućama albanskim, dok je Šešelj pretio NATO Aklijansi(!), a Mira i Sloba se radovali: „Ako nas bomabardujete mi ćemo proterati sve Albance preko Prokletije u Albaniju!“ Što je bio poziv NATO Alijansi da započnu pripremu za bombardovanje. Albanci su oraganizovano napuštali svoja prebivalšita, dok su Srbi krali po njihovim kućama.
  Vratili se Alanci i u uniformama UŠK sačekali su žeteoce, jer im Kfor nije dao obezbeđnje, kada su se vraćali sa žetve sa kombajnom i traktorom i masakrirali svuih „14 žetoca“, među njima mojih petoro bližeg roda. Pre toga najstariji od porodicei Jovanović iz Srpskog Babuša pomagao je da se svi spreme od deset kuća i pobegnu negde u Srbij, a on se sakrio u jednj kući i postao pepeo zajedno sa svim kućama.
  Nekada nogmetaš FK „Prištine“, pozvao ga je poznanik da dođe da se dogovre oko prodaje stana. Ali se nikda nije vratio, a mislimo da je njegovo telo završilo u „Žutoj kući“.
  Kada su 2006. odjavili čitulju Slobodanu Miloševiću, evo ti isti i sada vladaju po svojoj ličnoj želji i potrebi, baš kao Nikola Pašić, Aleksandar Karađorđević i Slobodana Milošević, poslao sam dopis u nedelji „VREME“ sa ovim naslovom: „Potpisnici njegove čitulje moji su zločinci“
  „POSMRTNE EPISRTOLE, | 23. MART 2006.“; „VREME“ BR. 793
  Znači, mi sada trpimo, pišemo i govorimo o njima, što im čini zadovljstvo, jer vladaju. A Koraksić ih crta što ih jedino nervira. Umesto da ih pohapsimo i damo na Sud da odgovaraju za sve ubijene Srbe i druge narode koji su ubijani po njihovom naređenju!!!! Ne možemo jer još uvek nemamo svoju državu!!!

Ostavite komentar

Život

Naslovna strana

4. februar 2023.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.