Deset najvećih grešaka pri izboru automobila 1

Visoke cene automobila u Srbiji nisu jedina prepreka za izbor pravog automobila. Nedostatak informacija i znanja po pravilu vode do pogrešnog modela.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović urednik Najboljiauto.com i Testoviautomobila.rs

Oslanjanje na „iskustvo“ lokalnih majstora koji su u toku sa dešavanjima koliko je i vaša staramajka upućena u prednosti pojedinih računarskih operativnih sistema, obično je prva, ali ne i najmanje tragična greška. Ulaganje životne ušteđevine u automobil koji ne ispunjava ni delić vaših potreba košmarni je scenario zbog koga se treba postarati da izbegnete najčešće zablude kojima obično podležu srpski kupci.

Izbor boje nije tako važan, ali izbor karoserije, motora i opreme jeste. Prilikom kupovine vozila dobro je razmišljati i o daljoj prodaji. Ovo ipak ne treba da bude presudan faktor pri izboru, jer se situacija na tržištu za nekoliko godina može značajno izmeniti.

Deset najvećih grešaka pri izboru automobila 2

1) Polovnjak nije uvek racionalnija kupovina od novog automobila.

Kod nas je mnogo platežnih kupaca koji za sumu od 10.000 evra do 15.000 evra radije biraju polovan nego nov automobil, rukovodeći se činjenicom da nov auto već posle prve godine može izgubiti i do 20 odsto od svoje početne cene. Pritom često zaboravljaju da polovan automobil sa preko 100.000 km nije u „cvetu mladosti“ i da ga nije jeftino održavati. Dakle, ovaj proračun nije baš tako jednostavan kao što se to na prvi pogled može učiniti. Nemojte zaboraviti ni činjenicu da vas niko ne prisiljava da samo posle godinu dana prodate auto i tako izgubite novac.

2) Nov automobil može biti neisplativa investicija.

Veliki broj kupaca zbog straha od kupovine „mačke u džaku“, odnosno polovnjaka, bira nov automobil iako planira da godišnje prelazi manje od 15.000 km. Ukoliko imate običaj da automobil menjate na tri do četiri godine, ova kombinacija sa malom prosečnom godišnjom kilometražom i kupovinom novog automobila je veoma skup hobi ili, narodski rečeno, „bacanje para“. U ovom slučaju, izbor očuvanog polovnjaka starog pet do šest godina sa manje od 100.000 km predstavlja daleko razumnije i isplativije rešenje. Naravno tada su benzinci bolji i realniji izbor.

3) Odredite koliko vam veliki automobil treba.

G.Miodrag Đelmaš ističe da kupci prave velike greške prilikom izbora karoserije i veličine automobila. Kupovina džipa sa kojim nikada nećete sići sa asfalta ili otići barem na zimovanje svakako je skup i pogrešan izbor.

Ukoliko izaberete veći automobil nego što vam je potrebno, kao što je limuzina sa snažnim agregatom, ubrzo ćete shvatiti da vam se nimalo ne dopadaju troškovi održavanja, a o problemima pri parkiranju i u gradskoj vožnji da se i ne govori.

Stoga treba dobro odrediti prioritete, jer brži i skuplji automobil nije uvek i najbolji.

4) Pobednik uporednog testa nije uvek automobil za vas.

U želji da se informiše, kupac često posegne za specijalizovanim magazinima koji objavljuju detaljne uporedne analize modela, sa beskrajnim tabelama i ocenama koje ne moraju uvek biti objektivne.

Bodovanja pojedinih karakteristika automobila često se ne poklapaju sa vašim zahtevima i prioritetima, zbog čega svaku osobinu treba analizirati zasebno. Ukoliko su vam dobra pouzdanost i udobno oslanjanje najvažniji, zanemarite činjenicu što je dotični model možda tek treći ili četvrti po konačnom rejtingu.

Možda niste obratili pažnju, ali novinari u Srbiji uopšte ne navode mane automobila. To odgovara itekako marketingu, ali ne i vama kupcima. Nemojte prilaziti kupovini, izboru automobila navijački, i budite svesni da auto koji ste odabrali ima itekako mnogo mana, iako je auto godine, ili najbolji automobil u klasi. Niste više dete.

5) Ne kupujte automobil za koji ne postoji servis.

G.Pavle Komnenović smatra da je prilikom izbora marke i modela automobila najvažnije da obratite pažnju na servisnu pokrivenost. Uvek treba dati prednost brendovima koji imaju servise u svim krajevima zemlje, kao i popularnim modelima za koje uvek ima delova.

Mnogo je lakše održavati Opel Astru G ili H od Antare, koja je kod nas gotovo ekskluziva. Kupovina slabo zastupljenih automobila kao što su Subaru, Daihatsu ili Isuzu može se pretvoriti u pravu noćnu moru. Kada dođe do prvog ozbiljnijeg kvara, po pravilu je već kasno jer novac više nije kod vas.

6) Benzinac može biti bolja, a jeftinija kupovina od dizelaša.

Savremeni common-rail i TDI (PD) agregati su štedljivi, snažni, elastični i u proseku superiorniji u odnosu na slične, ali jeftinije benzinske motore.

Međutim, odlične performanse nisu svima najvažnije. Sem toga, ukoliko godišnje prelazite manje od 20.000 km, i neki štedljiviji benzinac može podmiriti vaše želje za ekonomičnom vožnjom, jer su moderni dizelaši u proseku skuplji za održavanje od benzinaca, ali i osetljiviji na kvalitet goriva. Plivajući zamajac, pumpa, dizne stradaju znatno pre 250.000 km. Kod polovnjaka je znatno sigurnije odabrati automobil sa benzinskim motorom, koji prosečno ima manje kilometara iza sebe. Problem je što njih ima jako malo na tržištu, svi su ugradili gas, a takvi modeli imaju mnogo kilometara iza sebe.

Kod kupovine novog automobila može važiti obrnuto, pod uslovom da godišnje prelazite puno kilometara. Zbog svega ovog, dilema – dizelaš ili benzinac vrlo često može biti veoma teška i komplikovana za konačnu odluku, jer je uključeno mnogo faktora. Zaključak: ishitreni izbor turbo dizelaša može biti skupa greška!

Slabiji motor ne znači automatski i manju potrošnju: snažniji motor je tokom eksploatacije u proseku bio manje opterećen, što mu daje veće šanse za duži životni vek.

Deset najvećih grešaka pri izboru automobila 3

7) Prilikom kupovine novog automobila, često vas samo 1.000 evra deli od mnogo boljeg modela.

Naši kupci imaju najveći problem pri izboru modela i motora jer su veoma slabo – i pogrešno – informisani. Često se dešava da osetno bolji automobil bude skuplji samo 1.000 evra od izabranog, ali nepoznavanje tehnike i osnovnih karakteristika vozila čini nepremostivu prepreku vozačima u Srbiji.

Lenjost naših kupaca takođe ih mnogo košta: ukoliko bi uložili malo više napora i obišli nekoliko auto salona više, mogli bi sebi uštedeti mnogo novca na eventualnom popustu, a automobil dobiti odmah i bez čekanja.

8) Izbor motora i opreme nemojte olako shvatati.

Zbog štednje i još više zbog neznanja, mnogi kupci biraju osnovni, najslabiji motor koji pruža skromne performanse i pritom je zbog stalnog naprezanja kraćeg životnog veka od većeg i snažnijeg agregata, za koji ponekad treba doplatiti manje od 1.000 evra.

Kupovina modela sa slabijim paketom opreme znači veoma napornu dalju prodaju. Dodatna oprema je po pravilu papreno skupa, i na njoj proizvođači najviše zarađuju a ne na automobilu.

9) Neotkrivene skrivene mane kod polovnjaka mogu predstavljati kobnu grešku.

Inženjer g.Nebojša Atanacković na osnovu svog velikog iskustva tvrdi da je dobro skrivene mane na automobilu ponekad veoma teško uočiti. Kada kupujete auto iz druge ruke, nikada nemojte žuriti, već obavite detaljnu proveru u servisu: može se desiti da je odabrano vozilo preživelo tešku havariju ili čak nema adekvatne papire. Na auto placevima širom srbije papiri ne odgovaraju stvarnom stanju. Na papirima piše da je auto kupljen u Francuskoj, da je tamo prvi put registrovan, a kad odete sa brojem šasije u ovlašćeni servis nemojte se iznenaditi kad vam saopšte da je taj automobil prodat u Italiji, i da je tamo godinama bio registrovan. Nije nimalo čudno i da se snaga motora ne poklapa, kao ni spisak opreme.

Inspekcije i dalje ne rade svoj posao. Ogroman nivo korupcije na carini je takođe prisutan, jer se nekim dilerima gleda kroz prste. Nije nimalo lako proveriti sve te papire, zato se pazite, može se desiti da vam na granici auto koji ste uredno registrovali u Srbiji oduzmu, a da vi završite u zatvoru. Zbog svega toga kupujte automobile na proverenim placevima, njih u Srbiji ima manje od 3 odsto, ali je situacija takva, kakva je.

I da, zaboravite na izbor boje. Cilj bi trebalo da vam bude legalan automobil, ispravan, i auto koji nije havarisan ili iz poplave. One se događaju u zemljama širom Evrope, a ne samo u Srbiji. Provere su skupe, ali najskuplje je da vas prevare. Ako vam diler dozvoljava da proverite auto u servisu, to ne znači da je to dobar auto, ili čak i da je legalan.

Kad utvrdite da nije ni približno sve kako je tvrdio, ne možete mu ništa. Inspekcija neće reagovati. Uvek angažujete najbolje moguće majstore, ali majstore koji redovno odlaze na obuku za određene marke automobila.

Majstor koji održava VW vam može jako malo koristiti ako kupujete Renault ili Toyotu. Prosto ne zna koje su mane tih modela. Mnogo propusta ima kod svakog proizvođača automobila. Mnogo opoziva. Drugim rečima, bez vrhunskog stručnjaka vi ste laka i naivna lovina za većinu dilera. Znajte da auto star već par godina mora imati prilično puno ogrebotina i u enterijeru i na karoseriji. Ako ih nema, imate mnogo razloga za sumnju, a ne za radost što ste našli polovan auto koji je kao nov. Prepakovan polovnjak sigurno nije dobra kupovina. Vrhunski majstori mnogo koštaju, ali bolje je da ih platite, nego da kupite nelegalan auto koji ima 400.000 km iako je star samo tri godine. Možda ste vi dovoljno veliki ekspert da bez obuke svake godine, imate sve modele u malom prstu, i mislite da zato što ste provozali dvadesetak automobila u životu umete da odaberete onaj najbolji za sebe? Budite realni prema sebi, i znajte da ni servisi ne mogu otkriti sve mane polovnog automobila. Samo je nov auto sigurna kupovina.

10) Iskoristite rubriku „Pitajte Aleksandra Todorovića“.

Ukoliko ne poznajete dobro automobile između kojih se dvoumite, pošaljite pitanje ovde ili na sajt www.najboljiauto.com/pitajte. Pre toga možete pročitati odgovore na brojna pitanja u kojima ćete sigurno pronaći neke modele koji vas zanimaju, ali uzmite ih sa velikom rezervom, jer su ti odgovori namenjeni kupcima koji imaju vrlo često drugačije potrebe od vas, i drugačije pogleda na automobile. Nemojte mi postavljati pitanja da li ovaj ili onaj plac vraća kilometražu, jer 97 odsto placeva to čini. Placeve koji to ne čine, ili retko čine, neću reklamirati, jer nikad nije sigurno da li ipak nije bar na nekom automobilu vraćena kilometraža. Dakle sve proveravajte. Gledajte koja je prosečna cena za model koji kupujete. Ako je ona niža od prosečne takav automobil sigurno nije za preporuku. Ušteda od recimo 300 evra će se pretvoriti u kvarove od 2.000 evra.

Cilj bi trebalo da vam bude kupovina dobrog polovnog automobila, a ne jeftinog polovnog automobila, jer jedno je u koliziji sa drugim. Ako vam diler odmah spusti cenu, znajte da je taj auto loš. Niko ne spušta cenu na dobrim automobilima, za njih uvek postoji kupac. Znam da volite da se cenjkate, i činite to, ali kada kupujete krompire na pijaci (u radnji su fiksne cene i za krompire) ili na Bubanj Potoku. Možete se kasnije hvaliti prijatelju kako ste kupili „odličan“ polovan auto za koji ste dobili popust od 500 evra, jer vi ste genije pregovaranja, vaše umeće posedujete samo vi. Dakle da ponovim, ako je auto nelegalan, havarisan, iz poplave, možete dobiti jako velike popuste. Nemojte samo da vam radovanje presedne. Dileri uvoze i prodaju automobile da bi zaradili. Neće vam prodati auto bez zarade, koliko god da ste vešt pregovarač. Ukoliko vam neki auto plac za vaš auto u zameni nudi više nego ostali, to je lepo, ali da li ste zapitali zašto je tako? I kakve on automobile prodaje? Dakle, budite samo pošteni prema sebi, dovoljno je što vas političari lažu, zar da lažete još sami sebe? Poštujte vrhunske majstore, jer su oni svoje znanje sticali decenijama, i osim toga nadograđuju ga svake godine. Svestan sam ja da se svi vi ili bar većina vas, razumete u fudbal bolje od selektora, u medicinu bolje od lekara, i u automobile bolje od majstora, ali to će vam sve kasnije doći na naplatu, posebno ako se lečite sami, i ukoliko sami birate i kupujete polovne automobile.

Ovaj tekst nisam napisao da bi promenio vaše mišljenje, jer to sigurno nećete učiniti. Ovaj tekst sam napisao zbog onih koji sve ovo manje više znaju, ali im nedostaju još neke informacije, kako bi im „mozaik“ bio potpuniji. Srećnu vam kupovinu automobila želim, trebaće vam mnogo, baš mnogo sreće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.