U Srbiji ako nemate reflektujući prsluk kazna je 3.000 dinara: Koliko za isti prekršaj plaćate u Rumuniji i Hrvatskoj? 1Kada je obavezan reflektujući prsluk? foto: Joerg Huettenhoelscher / Alamy / Alamy / Profimedia

Reflektujući prsluk je obavezan deo opreme svakog automobila. Iako ga mnogi drže u gepeku, tako prave grešku, jer prsluk treba da vam bude pri ruci. Osim toga ako se vozač i druge osobe nalaze na kolovozu, dužni su da nose reflektujući (svetloodbojni) prsluk, zbog sigurnosti, a ako to ne čine sledi kazna.

Dakle, ne samo da vozač mora da nosi reflektujući prsluk ukoliko se nalazi na kolovozu kada se pokvari auto ili dođe do udesa, već prsluk moraju da nose svi koji se nalaze na putu.

Kazna za reflektujući prsluk u Srbiji je 3.000 dinara.

Osim sigurnosti, prsluke je dobro imati naravno i da ne biste morali da platite kaznu, koja se razlikuje od države do države. Nemački autoklub je tako prikupio, a Revija HAK prevela, popis evropskih država i kakva su pravila, odnosno kazne kod njih.

Mađarska

Svi učesnici u saobraćaju (posebno biciklisti i pešaci) koji su na putu noću ili kad je vidljivost loša izvan naseljenih mesta moraju da nose prsluk visoke vidljivosti.

Zaštitne prsluke dužni su nositi i vozači automobila i motocikala koji u slučaju nezgode ili kvara napuštaju vozilo izvan naseljenih mesta.

Kazna do 135 evra.

Rumunija

Vozači vozila čija je dopuštena ukupna masa veća od 3,5 t dužni su da nosite sigurnosni prsluk i obuku ga prilikom napuštanja vozila u slučaju kvara ili nezgode.

Kazne od 120 evra.

Bugarska

Vozači vozila koji u slučaju kvara ili nezgode napuštaju vozilo izvan naseljenih mesta moraju da nose prsluk.

Kazna od 25 evra.

Hrvatska
Vozači motornih vozila moraju da nose prsluk kada su na putu nakon nezgode. Ovo pravilo važi i u gradu i van njega.

Kazne 30 evra

Slovenija

Vozači moraju da nose prsluk kada izlaze iz vozila . Zaštitni prsluci nisu obavezni za motocikliste.

Kazne od 100 evra

Luksemburg

Vozači motornih vozila (uključujući i motocikliste) prilikom izlaska iz vozila moraju da nose prsluk.

Kazne od 74 evra

Belgija

Vozači motornih vozila (uključujući i motocikliste) nakon nezgode ili kvara moraju da nose prsluk prilikom napuštanja vozila.

Kazna d 50 evra

Finska

Samo se preporučuje nošenje prsluka.

Nema kazne.

Francuska

Vozači motornih vozila (uključujući i motocikliste) koji svoje vozilo napuštaju van naseljenih mesta u slučaju kvara ili nezgode moraju da nose prsluk visoke vidljivosti.

Kazne od 90 evra

Italija

Vozači motornih vozila moraju da nose prsluk izvan naseljenih mesta kada napuštaju vozilo. Zaštitni prsluci nisu obavezni za motocikliste.

Kazne od 42 evra.

Norveška

Vozači motornih vozila (uključujući motocikle) registovanih u Norveškoj moraju da nose reflektirajući sigurnosni prsluk kada napuštaju svoje vozilo izvan naseljenih mesta.

Nema kazne.

Austrija

Vozači motornih vozila moraju da nose prsluk kada izlaze iz auta zbog kvara ili nesreće. Motociklisti su oslobođeni obveze nošenja zaštitnih prsluka.

Kazne od 14 evra.

Portugal

Vozači motornih vozila registrovanih u Portugalu moraju da nose sigurnosni prsluk kada izlaze iz vozila izvan naseljenih mesta.

Kazne od 60 evra.

Slovačka
Vozači (uključujući motocikliste) moraju da nose prsluk visoke vidljivosti kada izlaze iz automobila van naseljenih mesta.

Kazne od 50 evra.

Španija

Vozači motornih vozila moraju da nose prsluke ako napuštaju svoje vozilo na putu. Zaštitni prsluci nisu obavezni za motocikliste.

Kazne od 200 evra.

Češka

Vozači moraju da nose prsluk visoke vidljivosti kada napuštaju vozilo van naseljenih mesta.

Kazna do 100 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.