Beč (3): Antikviteti sa buvljaka 1Foto: Ljuba Đorđević

Jelo stiže do gosta u malim šerpama a cene su srednje do povoljne. Osim restoranskih usluga za goste je spreman i ples robota u trajanju od 45 minuta uz svetlosne efekte. U planu je takođe i tzv. rulet pića, gde će punoletni gosti moći za stolom da igraju u piće. Gubitnik koji se bira izvlačenjem moraće da plati piće za sve koji igraju.

Ako želite da vam Beč bude „pod nogama“ idite na Dunavski toranj odakle se pruža fantastičan pogled na „carski grad“. Dva brza lifta posetioce voze do platforme za posmatranje na 150 m visine za 35 sekundi. Sa platforme se vidi čitav Beč, a kada je vedro vreme i do 80 km u daljinu. Na visini od 160 metara Dunavskog tornja nalazi se kafe a na 170 metara i restoran koji se kao i kafe okreće polako oko svoje ose.

U Beču se možete odlično zabaviti. Letnjih meseci to je grad-festival kada se od sredine jula do sredine avgusta održava Vienna international dance festival – Impulstanz.

Posetiocima Beča postalo je omiljeno da pored standardnih suvenira sa sobom kao uspomenu ponesu i neki od antikviteta sa bečkih buvljaka. Šetnjom po buvljacima i pijacama antikviteta u Beču mogu se naći nesvakidašnji, ponekad i skupoceni predmeti. Tako je, recimo, Buvljak kod bečke pijace Našmarkt postao institucija, gde možete pazariti od vrednih antikviteta do kiča.

Tamo, preko reke, izvan Ringturma, u novom delu grada uočava se – Gasometar, zdanje od četiri zgrade sagrađeno početkom 19. veka koje je služilo za skladištenje gasa, sada je pretvoreno u luksuzni stambeno-poslovni centar sa futuristički dizajniranim radnjama, pasarelama, „ulicama-hodnicima“… i stanovima sa trouglastim sobama… Izgrađen je od cigala a temelji su mu duboki čak četiri metra. Svaka zgrada je tolika da bi u nju komotno mogao da se smesti točak na „Prateru“. Kompleks je dopunjen savremenim čudnim, modernističkim zgradama.

Ako volite Klimta, nije zgorega da znate da je na stogodišnjicu smrti slikara, 6. februara, njegovo čuveno delo Poljubac, koje se do nedavno nalazilo u zapadnom krilu muzeja Belvedere, sada premešteno u istočno krilo.

U Beču postoji više od 400 lokacija na kojima građani, ali i turisti imaju besplatan pristup internetu. Lokacije obuhvataju turistički posećena mesta i mesta velikih dešavanja u austrijskoj prestonici. Ko želi da proveri svoju poštu u Veringer parku ili da surfuje internetom na železničkoj stanici, može to učiniti preko „wien.at Public WLAN“.

I da vam kažem još i ovo: Beč je i ove godine, deveti put zaredom, proglašen za najbolji grad na svetu po kvalitetu života, pokazalo je istraživanje globalne konsultantske kuće Mercer.

Posetu Beču obavezno zasladite saher tortom, Mocart kuglama i – jednim valcerom…