Bugarska: Mesta za povratak prirodi 1

Jedno od novijih zanimanja meštana je turizam. Lepa i očuvana priroda kao i dobra turistička infrastruktura privlače u Belicu ljubitelje ekološkog i hobi turizma. Šest označenih planinarskih staza, dve od kojih zalaze na teritoriju nacionalnog parka Rila, pružaju šansu posetiocima da prođu kroz područje sa brojnim ekosistemima, biljnim i životinjskim zajednicama. Krajolikom opštine dominiraju planinski vrhovi visine od preko 2.500 metara. Gosti ostaju opčinjeni bistrim jezerima, bajkovitom atmosferom rečnih dolina, duboko urezanih u reljef planine iznad kojih rastu velike četinarske šume. Na šumovitim obroncima Rile, dvanaest kilometara od Belice, u mestu Andrijanov čark, nalazi se centar za readaptaciju vašarskih medveda. U Centru im se obezbeđuju odlični uslovi života u prirodnoj sredini. Zbrinjavaju ih stručnjaci za ponašanje mrkog medveda i postepeno životinje počinju da se vraćaju svojim urođenim instinktima. „Leti park posećuje na hiljade turista“, kazao je predsednik opštine Radoslav Revanski.

Opština Belica obiluje drevnim spomenicima kulture: tračkim svetilištima, crkvama, ostacima tračkog naseljenog mesta. O bogatoj prošlosti opštine i načinu života na ovdašnjim prostorima tokom vekova svedoče i eksponati u Istorijskom muzeju, koji se nalazi u centru grada. Veći deo naseljenih mesta opštine raštrkan je u visokim delovima zapadnih Rodopa. To je područje koje je poznato kao stanište biljaka i životinja od svetskog značaja i uvršteno je na listu svetskih eko-regiona.

Hoteli u Belici nude potpuni komfor za vreme boravka turista. Oni se nalaze prevashodno u gradu i obližnjem odmaralištu Semkovu. Turističko mesto je udaljeno sedamnaest kilometara od Belice, usred širokih poljana, oivičenih smrekovim i borovim šumama. Lokacija i klimatski uslovi odlična su pretpostavka za kratkotrajan i dugotrajan odmor kao i za razvoj zimskih sportova. U letnjim mesecima Semkovo pruža dobre mogućnosti za eko-turizam. U ovom mestu organizuje se zimska manifestacija „Belica – Semkovo“, koja je ove godine okupila na stotine ljudi. Meštani se inače bave uglavnom gajenjem duvana, ovaca i goveda.

Tekst je objavljen na sajtu www.bnr.bg, prevod: Ana Andrejeva