ai-da robotFoto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Danteova Božanstvena komedija je inspirisala nebrojene umetnike, do Vilijama Blejka do Franca Lista i od Ogista Rodena do K. S. Luisa.

Ali, na svečanosti obeležavanja 700. godišnjice od smrti velikog italijanskog pesnika nastupiće i jedna moderna umetnica inspirisana njegovim radom: Ej-Da će ući u istoriju kao prvi robot koji će javno recitovati poeziju koju je napisala pomoću svojih algoritama veštačke inteligencije.

Kako piše Gardijan, ovog robota ultra-realističnog humanoidnog izgleda je osmislio stručnjak sa Oksforda Ejden Meler, a ime je dobio po pionirki računarstva Ejdi Lavlejs.

Robotu Ej-Di je dato da pročita celu Danteovu Božanstvenu komediju prevedenu na engleski jezik.

Ona je zatim upotrebila algoritme, oslanjajući se svoju na banku podataka sa analizama reči i govornih obrazaca, da na napiše sopstvenu poeziju kao reakciju na Danteovo delo.

Ej-Da će recitovati svoje pesme u petak uveče u oksfordskom Ešmolijen muzeju.

Iako Ej-Da nije prvi oblik veštačke inteligencije koji je naučen da piše poeziju, organizatori svečanosti kažu da će ovo biti “prvi put u istoriji da je jedan robot napisao i izveo svoju poeziju isto onako kako bi to učinio ljudski pesnik”.

Meler objašnjava da su sve reči i strukture rečenica u poeziji nastale iz Ej-Dinog jedinstvenog lingvističkog modela.

“Ljudi su veoma sumnjičavi u pogledu robota i misle da oni ne mogu mnogo toga da urade, ali stvarnost je da su njihovi lingvistički modeli veoma napredni”, kaže Meler.

On napominje da može da deluje čak i zabrinjavajuće koliko se brzo ti modeli razvijaju.

“Veoma brzo idemo ka trenutku u kojem će biti potpuno nemoguće razlikovati ih od ljudskog teksta, a to može da bude veoma zabrinjavajuće, naročito za one koji se bave pisanjem”, dodaje Meler.

Ej-Din performas je deo izložbe Ešmolijen muzeja posvećene istraživanju uticaja koji je Dante imao tokom vekova, a u okviru postavke će se naći i nekoliko slikarskih radova koje je napravila Ej-Da.

Među njima je slika “Širom zatvorenih očiju”, koja je nastala u odgovor na to što su je vlasti u Egiptu prošlog meseca držale u pritvoru, opravdavajući ovaj potez “bezbednosnim razlozima” zbog kamera u njenim očima.

“Ovaj njen rad odražava moć vida i nadzora u modernom svetu i njegovu predispoziciju da izazove nepoverenje i stvori tenzije”, objašnjavaju organizatori.

Ej-Da, koja je plod dvogodišnjeg rada tima programera, robotičara, umetničkih eksperata i psihologa, je ranije imala samostalne izložbe u Oksfordu i u Muzeju dizajna u Londonu.