Gde grešimo kod farbanja jaja i kako da dobijemo savršeno crvenu boju? 1"Važan je izbor prave boje": Borislav Obrenović, Foto: K. V. / Danas

Svako se bar jednom zapitao, gde to greši i šta treba uraditi kako bi se dobila savršeno crvena uskršnja jaja. U izboru prave boje, tajnu nam otkrivaju prodavci na šabačkoj pijaci „Živinarnik“.

Domaćice često nemaju poverenja u „novotarije“ kada je reč o farbanju uskršnjih jaja, pa se uglavnom odlučuju za stare „dobre“ boje za tkaninu, koje su već decenijama prisutne na našem tržištu.

Da je ovo greška, tvrdi prodavac Borislav Obrenović iz Šapca, koji već tri decenije sa suprugom, ima svoju tezgu na pijaci „Živinarnik“ u Šapcu.

– Često pomažem domaćicama, pri izboru prave boje. Žene imaju naviku da kupuju boje za tkaninu, u njih imaju najviše poverenja. Međutim, upravo ove boje, imaju u sebi najviše hemije i štetnih sastojaka – kaže Obrenovć za Danas.

Gde grešimo kod farbanja jaja i kako da dobijemo savršeno crvenu boju? 2
U ponudi su i šarana voskom, Foto: K. V. / Danas

Obajšnjava da je važno birati nameske boje koje su predviđene za ishranu.

– Ruske boje su veoma kvalitetne i već tri, četiri godine su u opticaju i svi ih traže, jer su se pokazale kao dobre, a jedno vreme ih nije bilo zbog korone – kaže naš sagovornik.

Napominje da se cene već godinama nisu menjale, i da se boje kreću od 10 do 70 dinara po kesici, ali i da je svake sezone u ponudi nešto novo.

– Sada su nove makedonske boje, njih dosad nije bilo na našem tržištu, međutim najkvalitetnija boja je ubedljivo „varzilo“ biljnog prekla, u narodu još poznatija i kao „crkvena boja“. Kad odemo u crkvu, pa vidimo kako su jarko crvena jaja, onda se mi pitamo, ma čime ih to farbaju, e to je varzilo – objašnjava Obrenović.

Gde grešimo kod farbanja jaja i kako da dobijemo savršeno crvenu boju? 3
Bogata ponuda/ Pijaca „Živinarnik“ u Šapcu, Foto: K. V. / Danas

Kaže da su ove godine domaćice počele nešto ranije sa nabavnkom za predstojeće praznike.

– Žene uvek u novčaniku imaju toliko da mogu, usput, da kupe kesicu boja, obično pazare pet, šest, to je navika. Ono što u ovom trenutku, međutim, neodostaje, to su morčija jaja, ona su najjača. Za njima postoji velika tražnja, ali još nisu stigla, jer Uskrus ove godine „pada“ nešto ranije, objašnjava ovaj trgovac.

U zavisnosti od veličine i boje, cene kokošijih jaja, kreću se od 17 do 23 dinara,  a šarana voskom su 40 dinara.

– Nije rano, ima već deset dana kako traju nabavke za Uskrs. Verovatno postoji strah kod ljudi da će cene skočiti. Ja nemam nameru da poskupljujem, a najbolje se prodaju ova od 20 i 21 dinar. Krupnija od 23 dinara, žene kupuju u manjim količinama, uglavnom za mešnju – objašnjava jedan od prodavaca.

Gospođa koja je došla u nabavku, kaže nam da svake godine u ovo vreme, pazari od 50 do 60 jaja.

– Pre sam uzimala i više, po 150, 200 jaja, ali sad su unučići veći, pa nema potrebe za tolikim brojem. Ne čekam poslednji trenutak, kupim ranije, posle sam mirna – kaže naša sagovornica.

Gde grešimo kod farbanja jaja i kako da dobijemo savršeno crvenu boju? 4
Ima za svakog po nešto, Foto: K. V. / Danas

Ovih dana, prema rečima trgovaca, najviše se traži listina, sremuš i crni luk.

– Listina je 80 dinara pakovanje, žene je uveliko kupuju zbog sarme. Sremuš je veoma popularan, srpremaju ga u salati ili sa jajima. Najviše je poskupeo je crni luk, cena mu je 200 dinara kilogram – kaže za Danas jedna od prodavačica.

Flaša od dve litre kuvanog paradajza je 300 dinara, tegla domaćeg rena 400, dok su kora za pitu i domaći rezanci za supu po 120 dinara.

Gospođa iz sela Cerovac kod Šapca, objašnjava da jednom sedmično dođe na pijacu radi nabavke.

– Uglavnom pazarim ono što nemam u svom domaćinstvu, a to je zeleniš, spanać, luk, salate i rotkvice. U proseku, potrošim oko 1.000 dinara. Jaja nabavljam u svom selu, već sam ih kupila, po 20 dinara. Imam od koga godinama uzimam i imam poverenja, pazarila sam 150 komada, objašnjava naša sagovornica.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari