Godovik (2): O ukazanjima i drugim pričama 1Foto: Iz privatne arhive

Još jedan od poznatih Godovičana, Novak Živković, arheolog po naobrazbi, istoričar i publicista, bio je osnivač Društva za prikupljanje starina u Užicu iz kojeg je nastao Narodni muzej u Užicu, čiji je upravnik bio od 1951. do 1966.

Smatra se da je on u najvećoj meri zaslužan za njegov uspeh i razvoj, ali i pronalazak rukopisne knjige Godovički zbornik, koja potiče iz prve polovine XIX veka, koja se i danas čuva u njemu i predstavlja dragoceni izvor za proučavanje načina života i rada žitelja iz tog vremena…

Pre desetak godina, posle obilnih kiša, na steni iznad crkve „ukazao se“ lik Isusa Hrista, o čemu mogu i sam da posvedočim, a i ne samo lokalne novine i televizije su pisale i izveštavale o tome.

U samoj crkvi se može videti sačuvani ikonostas koji datira iz 1813. godine. Iz tog vremena su sačuvana i veoma originalna vrata koja se nalaze i na severnoj i na zapadnoj strani crkve – manastira.

Ispod ovog godovičkog manastira, a sadašnje Crkve Svetog Đorđa, nalazi se kuća Popovića iz koje su ponikle nekoliko generacija sveštenika koji su stolovali u jednoj ili drugoj crkvi.

Najpoznatiji od njih su svakako prota Vasilije Popović, sveštenik sa kraja XIX i početka XX veka (inače moj pradeda), a ime popa Momčila Popovića, zvanog Juriš, vezano je za službovanje na nekoliko različitih mesta, ali je karijeru ipak završio kao paroh Crkve Svetog Ilije, u čijem obnavljanju je aktivno učestvovao.

Vodenica na ovom bistrom i brzom potoku svedoči o ovim vekovima, ali je nažalost u veoma lošem stanju.

Možda će novo doba sa porodicama koje pokušavaju da se seoskim turizmom ozbiljno bave, dobiti neka sredstva da se i ona obnovi.

Godovik pamti mnogo i bio je svedok raznih dešavanja, ne samo u ratnom periodu. Krajem prošlog veka i prvih godina novog, poznati novinar Mihailo Ješić je u kući svojih roditelja ugostio većinu najpoznatijih estradnih imena naše bivše i sadašnje domovine od Zdravka Čolića, Vesne Zmijanac, Gorana Bregovića, Ere Ojdanića, Esme Redžepove, poznatih glumaca, sportista, novinara,… nabrajanje bi potrajalo, a ne treba da kažem da su žitelji sela te dolaske doživljavali kao prave praznike, što su oni uistinu i bili.

Sva je sreća da će ova događanja ostati zapisana u knjizi koja se ovih dana slaže i ugledaće svetlo dana na proleće…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.