Hrvatski lekari razdvojili sijamske blizance 1Foto: Jutarnj.hr / Darko Tomas / CROPIX

Za dva dana Valentina i Kristina, dve predivne, umiljate i vesele bebe, imat će četiri meseca. I ne bi tu bilo ništa neobično da te bebe, prevremeno rođene sredinom januara, nisu zapravo bile sijamske bliznakinje.

Otad im puno toga nije išlo u prilog, ali uspele su. Danas živahne bebe usrećuju roditelje, ali i cijelo Rebro jer se mnogi ne mogu načuditi “čudu” koje je u njihovom slučaju uspela učiniti medicina, prenosi Jutarnji.hr.

Naime, rođene su spojene donjim dijelom grudnog koša i zajednička su im bila jetra i crijeva. Pet nedelja posle rođenja i nakon 15-satne operacije, u kojoj je učestvovalo čak 14 lekara i gotovo isto toliko drugog medicinskog osoblja, Valentina i Kristina samo su blizanke, ne više sijamske.

Svaka u svom krevetiću, pa čak i u svojoj sobi na zagrebačkom Rebru dele osmehe svojoj mami Mariji i tati Petru. Plaču kad su gladne ili im nešto treba, u samo dva meseca od operacije udvostručile su težinu i sjajno napreduju. Onaj ko ne zna nikad ne bi rekao da su nekad te malene “prisilno” gledale jedna drugu u oči, da su bile životno ugrožene više puta. Sad je sve to iza njih, lekari kažu da im predstoje još neki mali korektivni zahvati, a onda će se s mamom i tatom pridružiti sestri i bratu u Virovitici.

Naime, odmah nakon rođenja bebe su iz porodilišta u KB-u Sveti Duh prevezene u KBC Zagreb gde je počela lavovska borba za njihov život i priprema dosad u Hrvatskoj neviđene i komplikovane operacije za koju se unapred znalo da će biti neizvesna do kraja. Roditelji Marija i Petar Tambolaš strepili su nad svojim blizankama gotovo danonoćno, a lekari u Zavodu za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu pokušavali su “popraviti” sve ono što im je bio problem jer su Valentina i Kristina rođene u 33. nedelji, a to znači da im je trebalo vremena da se oporave do operacije.

“Uz to što su bebe bile spojene, problem je bio i to što su rođene prerano, ali i činjenica da su imale neizbalansiranu cirkulaciju. Zbog toga je jedna bliznakinja bila hipertenzivna (visoki tlak), a druga hipotenzivna i nije mogla mokriti. Druga je beba, pak, mokrila višestruko previše i srce joj je bilo preopterećeno (hipertrofija miokarda)”, objašnjava doc. dr. Ruža Grizelj, pročelnica Zavoda. Dodaje da su to samo neki od problema koje su blizanke imale nakon rođenja i naglašava da je ovakav slučaj vrlo retko opisan u literaturi. Beleži se, na primer, samo 16 posto blizanaca spojenih crijevima, a Kristini i Valentini bila je spojena i jetra odnosno cirkulacija.

“Reč je o drugom slučaju u svetu da su blizanci spojeni i jetrom i crijevima. U ovom prvom slučaju preživeo je samo jedan blizanac, a naše su devojčice obe žive, uprkos činjenici da je jedna bila cirkulacijski kompromitirana, a druga preopterećena. Reč je o blizanačkom transfuzijskom sindromu koji nastaje nakon poroda kod sijamskih blizanaca”, rekla je dr. Grizelj.

Za razdvajanje su se lekari odlučili kad su bebe imale šest nedelja, a dotad su se borili sa svim onim što se događa ili se može dogoditi nedonoščadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.