Istanbul: Megalopolis na dva kontinenta 1Foto: Pixabay/1963kafkas

Ovaj megalopolis u kom živi 17 miliona stanovnika, sa svojom raskošnom kulturnom zaostavštinom, nikad ne prestaje da fascinira.

Grad je podignut na mestu gde se susreću istok i zapad, a kroz svoju istoriju ponosito je nosio imena: Bizantion, Novi Rim, Konstantinopolj, Carigrad i Istanbul.

Prva asocijacija na Istanbul je jedna najvećih znamenitosti, nekadašnji najveći pravoslavni hram, Crkva Svete Sofije (Aja Sofija), koja je kasnije pretvorena u džamiju. Sa jedinstvenim kolažom od originalnih hrišćanskih fresaka i naknadno dorađenih islamskih arabeski i mozaika, njena unutrašnjost izgleda kao impresivni religijski vremeplov.

Sama spoljašnjost ne deluje spektakularno, ali s obzirom na to da je gradnja započeta u VI veku, jasno je kakvo je graditeljsko čudo bilo u to vreme. U blizini se nalazi podzemni kompleks cisterni iz kojih se grad snabdevao vodom, koja je dovođena kanalima iz obližnjih šuma. Izgrađena u vreme cara Justinijana, u VI veku, ovaj čudesan tehnološki izum danas deluje kao impresivan podzemni hram u vodi.

U blizini se nalazi Plava džamija, najveće islamsko svetilište u ovom delu sveta – izgrađena u XVII veku, podjednako impozantna i spolja i unutra i jedna je od najlepših džamija. Ceo svod prekriven je mozaikom koji se smatra jednim od lepših primera islamske umetnosti dekoracije ornamentima.

Topkapi palata je jedno od najvažnijih istorijskih svedočanstava Istanbula je raskošna i velelepna. Vekovima je ovo zdanje bilo sedište sultana, koji su tu živeli i obavljali važne državne poslove. Danas je pretvorena u muzej, sa brojnim svedočanstvima o moći nekadašnjeg carstva, a u okviru kompleksa nalazi se i harem.

Važno je znati da su sve znamenite građevine koncentrisane u starom jezgru grada poznatom kao Zlatni rog. Ukoliko mostom Galata pređete na drugi, moderniji deo, tu ćete videti sliku savremene Turske. Butici poznatih brendova, restorani, kafići poput onih u zapadnim zemljama, jasno govore o tome da se Turska približava Evropi.

Tokom boravka u gradu, ne bi trebalo propustiti vožnju brodićem po Bosforu, koja je zaista spektakularna. Polazište je ispod mosta Galata.

Obavezno probajte – baklave, u bezbroj varijanti, tulumbe, urmašice, kadaifi i ratluk koji se ovde prave su delikates.

Turistička agencija Odeon World Travel je za ovu jesen pripremila paket aranžmane sa avionskim prevozom za sve one koji žele da ove jeseni uživaju u Istanbulu – na vama je samo da odaberete neki od datuma u ponudi