Jedna čaša mleka dnevno može smanjiti rizik od raka debelog creva 1Foto: James French / ImageSource / Profimedia

 

Pijenje velike čaše mleka svakog dana može smanjiti rizik od raka debelog creva za skoro petinu, prema najvećem istraživanju sprovedenom o ishrani i ovoj bolesti.

Svaka dnevna doza od 300 mg kalcijuma – otprilike koliko se nalazi u pola litra mleka – bila je povezana sa 17% nižim rizikom od raka debelog creva, naveli su istraživači, a sličan zaštitni efekat imali su i izvori kalcijuma koji nisu mlečni, poput sojinog mleka obogaćenog kalcijumom, piše Gardijan.

„Ova sveobuhvatna studija pruža čvrste dokaze da mlečni proizvodi mogu pomoći u prevenciji kolorektalnog karcinoma, pre svega zahvaljujući kalcijumu koji sadrže“, rekla je dr Keren Papije, prva autorka studije i viša nutricionistička epidemiološkinja na Univerzitetu Oksford, te dodala:

„Kalcijum je pokazao sličan efekat i u mlečnim i u nemlečnim izvorima, što sugeriše da je on glavni faktor zaslužan za smanjenje rizika“.

Rak debelog creva je treći najčešći rak u svetu

Rak debelog creva je treći najčešći rak u svetu, sa gotovo 2 miliona novih slučajeva i milion smrtnih ishoda godišnje. Očekuje se da će broj novih dijagnoza porasti na 3,2 miliona do 2040. godine, a broj umrlih na 1,6 miliona, pretežno zbog porasta oboljenja u razvijenim zemljama.

Iz razloga koji još nisu potpuno jasni, rak debelog creva se sve češće javlja kod mlađih osoba širom sveta. Između ranih 1990-ih i 2018. godine, broj odraslih osoba u Velikoj Britaniji uzrasta od 25 do 49 godina kojima je dijagnostikovan rak debelog creva porastao je za 22%.

Iako su ovi trendovi zabrinjavajući, više od polovine slučajeva raka debelog creva moglo bi da se spreči promenama u ishrani i načinu života. Održavanje zdrave telesne težine, unos više vlakana, manja konzumacija alkohola, fizička aktivnost i nepušenje svi doprinose smanjenju rizika. Ishrana je posebno važna – svaki peti slučaj povezan je sa prekomernim unosom crvenog ili prerađenog mesa.

Prethodne studije su sugerisale da mlečni proizvodi mogu pomoći u prevenciji raka debelog creva, ali dokazi nisu bili sasvim uverljivi. U najnovijoj studiji, Papije i njene kolege koristile su podatke o ishrani više od 540.000 žena tokom skoro 17 godina, kako bi ispitale kako 97 različitih namirnica, pića i nutrijenata utiču na rizik od raka debelog creva.

Studija je pružila uverljive dokaze da kalcijum može imati zaštitni efekat i potvrdila da alkohol, kao i crveno i prerađeno meso, povećavaju rizik. Svakodnevna konzumacija 20 grama alkohola – otprilike količina u velikoj čaši vina – povezana je sa 15% većim rizikom od raka debelog creva, dok je 30 grama crvenog i prerađenog mesa dnevno bilo povezano sa povećanjem rizika od 8%.

Studija se fokusirala na žene u postmenopauzi, ali Papije je rekla da se očekuje da zaštitni efekti kalcijuma važe i za muškarce i mlađe osobe.

„Verujemo da kalcijum može štititi od kolorektalnog karcinoma vezivanjem za žučne kiseline i slobodne masne kiseline u debelom crevu, čime se smanjuje njihov kancerogeni potencijal“, rekla je ona.

Detalji su objavljeni u časopisu Nature Communications.

Sofija Louz iz organizacije Cancer Research UK, koja je finansirala studiju, rekla je: „Rak debelog creva je jedan od najčešćih oblika raka u Velikoj Britaniji, zbog čega je izuzetno važno da znamo kako ga možemo sprečiti.

Održavanje zdrave i uravnotežene ishrane, uz održavanje zdrave telesne težine i prestanak pušenja, jedan je od najboljih načina da se smanji rizik od raka debelog creva. To uključuje smanjenje unosa alkohola i crvenog i prerađenog mesa, kao i konzumaciju mnogo voća, povrća i celih žitarica. Mlečni proizvodi poput mleka takođe mogu biti deo ishrane koja smanjuje rizik od raka debelog creva.

Radujemo se daljim istraživanjima, uključujući i ona koja se bave uticajem specifičnih sastojaka poput kalcijuma, kako bi se što manji broj ljudi suočio sa ovom razornom bolešću.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari