Kliničke slike su agresivnije, nepredvidivost virusa je i dalje prisutna 1Foto: Promo

Godinu dana od početka pandemije korona virusa, kliničke slike pacijenata su agresivnije i brže dovode do teških upala pluća.

Istovremeno, najveće opasnosti virusa su i dalje njegova nepredvidivost i podmuklost, otkriva dr Aleksandra Raca, lekar opšte medicine u zdravstvenom sistemu MediGroup, dodajući da su se pacijenti pomirili sa postojanjem virusa i počeli da ga prihvataju, međutim, strah je i dalje prisutan.

Ovo su samo neki od brojnih problema sa kojima se lekari opšte prakse susreću svakodnevno prilikom zbrinjavanja pacijenata zaraženih korona virusom. Ipak, ono što se u poslednjih godinu dana nije promenilo su najčešći, sada već karakteristični, simptomi Covida-19: povišena temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima, kao i slabost i malaksalost.

Protekli period obeležilo je vakcinisanje velikog broja stanovništva naše zemlje. Međutim, za sada vakcine ne pružaju stoprocentnu zaštitu, tako da je potreba za odgovornim ponašanjem jednako važna i kod revakcinisanih osoba.

„Bez obzira na to da li ste vakcinisani ili ne, određene grupe populacije i dalje ostaju rizične. To su prvenstveno starije osobe, pojedinci oboleli od hroničnih bolesti kao što su dijabetes ili hipertenzija, pacijenti koji primaju imunosupresivnu terapiju, a tu su svakako i gojazne osobe“, pojašnjava dr Raca.

Prema njenim rečima, među pacijentima su i oni koji su kompletno vakcinisani, a ipak je došlo do oboljevanja i do razvoja Covid pneumonia.

U protekloj godini stručnjaci iz MediGroup-a susreli su se sa najraznovrsnijim oblicima i simptomima ove bolesti. Njihovo iskustvo pokazuje da virus ne pogađa jednako mlađu i stariju populaciju.

„Mlađe osobe uglavnom imaju mnogo lakšu kliničku sliku u poređenju sa starijima, koji su u većoj opasnosti od razvijanja težeg oblika kovida. Za mlade je karakteristično da se češće žale na gubitak čula“, zaključuje dr Raca.

Dr Raca dodaje da je imperativ za svakog pozivitnog pacijenta na prvom mestu pravovremeno javljanje lekaru, ali i neignorisanje tegoba, redovno praćenje laboratorijskih analiza i saradnja sa odgovornim i stručnim licima. Svim pacijentima savetuje se i preventivni pregled pulmologa i kardiologa.

U MediGroup sistemu od početka pandemije urađeno je više od 100 000 testova u laboratoriji, od čega se gotovo polovina odnosi na brzi antigenski bris, dok preostali broj čine serološki testovi.

Broj pacijenata koji su koristili laboratorijske usluge povećao se za gotovo 50 odsto. Pored toga, primetan je i povećan broj pacijenata kojima je bila potrebna neka vrsta psihološke pomoći. Anksioznost i napadi panike prouzrokovani brigom o zdravlju najčešći su problemi sa kojima su se građani javljali.

Kako u MediGroup sistemu izgleda protokol za lečenje kovid pozitivnog pacijenta?

Dr Aleksandra Raca ističe da postoje razlike među pacijentima i da se za svakoga od njih individualno optimizuje protokol lečenja.

Nakon pregleda kod lekara, rade se laboratorijske analize i dopunska dijagnostika, koja podrazumeva KKS, CRP, D dimer, LDH, AST, ALT i rtg srca i pluća uz redovno praćenje pacijenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.