Koja je razlika između crvene, žute i zelene paprike i zašto su jedne skuplje 1Paprika, foto: György Orosz / Alamy / Alamy / Profimedia

Na policama prodavnica i pijaca možete pronaći paprike u raznim bojama, a iako je reč o istom povrću cene se razlikuju.

Tako za zelenu papriku treba da izdvojite oko 179 dinara za kilogram, žuta je skuplja 10 dinara, dok ćete crvenu papriku platiti 299 dinara po kilogramu.

I tako se logično nameće pitanje da li samo plaćamo više bolju ili se iza boje krije još nešto.

Crvena i žuta paprika su zapravo zelena paprika koja je sazrela.

Crvene paprike su potpuno zrele, što rezultira slađim i voćnijim ukusom, dok je zaštitni znak zelene paprike blago gorak ukus, piše Novi list, a prenosi N1 Zagreb.

Žuta paprika je jednostavno u sredini spektra kada je u pitanju zrelost (iako neke sorte ostaju žute kada potpuno sazre).

Zelene paprike su najpovoljnije jer se najranije beru, odnosno jeftinije se uzgajaju i prodaju, dok su žute, narandžaste i crvene paprike skuplje od zelenih jer se beru kasnije.

Drugim rečima, žute, narandžaste i crvene paprike dostupne u prodavnicama ostaju duže na biljci, što znači da dobijaju dodatno vreme, vodu i negu, resurse koji se reflektuju na cenu.

 

 

Pored toga, pošto se beru pre nego što sazre, zelena paprika nema tako visoku koncentraciju hranljivih materija.

To ne znači da je zelena paprika nezdrav izbor, već da crvena, narandžasta i žuta paprika imaju oko dva puta više vitamina C i skoro devet puta više beta-karotena.

 

Ukratko, postoji razlika u paprikama u pogledu boje, a cene se razlikuju u zavisnosti od vremena berbe i količine resursa koje su paprike dobile tokom rasta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari