"Mravi podsećaju na sirće, termiti na šargarepu": Koji insekti su jestivi, kakvog su ukusa i zašto je dobro konzumirati ih? 1Foto: Shutterstock/Delpixel

Da li biste pojeli bubu? Iako verovatno ne biste, verovali ili ne, mnogi insekti su em hranljivi, em ukusni.

U većem delu sveta grickanje insekata je potpuno normalno, a mnoge vrste insekata smatraju se poslasticama.

Naime, osim što imaju zanimljive ukuse, insekti su prepuni proteina, zdravih masti i kalorija.

Pored toga, oni se mogu koristiti kao alternativa uobičajenim životinjskim proizvodima kao što su govedina i svinjetina.

Koji insekti su jestivi i kako se pripremaju?

Cvrčci – Jedu se tako što se otklone noge, operu se, osuše, a onda ispeku ili isprže.

Cikade –  Cikade su ukusne ako su ispečene na otvorenoj vatri ili pržene u ulju i posute solju i začinima poput čilija u prahu ili senfa.

Brašnasti crvi (Tenebrija) – Crvi brašnari su larve tamne bube. Mogu se ispeći u rerni i posoliti, ili marinirati đumbirom, belim lukom i sojom, i pripremiti u azijskom stilu prženja.

Škorpije – U Kini i na Tajlandu, ova stvorenja se služe ispečena na roštilju ili  propržena. One imaju ukus sličan kao rakovi.

Skakavci – Skakavci se pripremaju slično kao i cvrčci – uklone im se noge, stave se na roštilj a najbolje je peći ih na uglju. Brojni recepti ukazuju da je odlično premazati ih teriaki sosom tokom pečenja.

Mravi – Iako je za pripremu obroka potrebno mnogo mrava, oni se mogu ispeći na suvom tiganju, a zatim dodati kao aroma ili hrskavi preliv drugim jelima. Njihov ukus je kiselkast, i podseća na sirće.

Voštani crvi – Ovi crvi su larve voštanog moljca. Danas se uzgajaju na farmama za ljudsku ishranu. Oni su dobar izvor proteina, ali imaju malo više masti od drugih jestivih insekata. Ukus je nešto poput pinjola, a mogu se pržiti ili dinstati.

Termiti – Možete se hraniti termitima koji se roje na trulim stabalima u šumi, ali držite se podalje od kućnih termita. Pecite ili pržite. Ljudi koji su ih probali tvrde da imaju ukus sličan kao šargarepa.

Zašto je dobro jesti insekte?

Insekti su izuzetno bogati proteinima i mogu poslužiti kao održiva alternativa uobičajenim životinjskim proizvodima kao što su govedina i svinjetina.

Studija iz 2012. objavljena u časopisu PLOS ONE uporedila je uticaj stoke i brašnara na životnu sredinu i otkrila da su crvi brašnari održiviji izvor proteina.

„Proizvodnja jednog kilograma jestivog proteina iz mleka, piletine, svinjetine ili govedine dovodi do veće emisije gasova staklene bašte, zahteva slične količine energije i zahteva mnogo više zemlje“, napisali su autori pomenute studije.

Ranija studija objavljena u istom časopisu takođe je otkrila da proizvodnja pet različitih vrsta jestivih insekata emituje manje količine hemikalija štetnih po životnu sredinu nego uzgajanje goveda i svinja.

Korišćenje insekata kao hrane takođe pokazuje potencijal da postane način za poboljšanje globalne bezbednosti hrane i problema neuhranjenosti, posebno u zemljama u razvoju.

Mnoge vrste insekata su prepune važnih vitamina, masti i proteina.

Takođe, mnoge zemlje u razvoju koje imaju populacije koje pate od neuhranjenosti i nedostatka izvora kalorija, mogle bi imati koristi od visokog sadržaja masti u insektima.

Štaviše, poljoprivreda i gajenje insekata za ishranu mogli bi da obezbede prihod i sredstva za život ljudima širom sveta, doprinoseći tako lokalnoj ekonomiji.

EU i konzumacija insekata

Evropska unija od 2021. godine preduzima korake za normalizaciju jestivih insekata.

Naime, Agencija za bezbednost hrane EU utvrdila je da su sušeni crvi brašnari bezbedni za ljudsku ishranu, a u novembru 2021. Evropska komisija odobrila je distribuciju migratornih skakavaca (Locusta migratoria) u smrznutom, sušenom ili brašnastom obliku, kategorišući ih kao „nove namirnice“.

Ova agencija definisala ih je kao „novu hranu, hranu iz novih izvora, nove supstance koje se koriste u hrani, kao i novi načini i tehnologije za proizvodnju hrane”.

Njihova odluka sledila je švajcarski Zakon o prehrambenim proizvodima iz 2017., koji je dozvolio prodaju crva brašnara, skakavaca i cvrčaka u prodavnicama prehrambenih proizvoda.

Takođe, 2023. Evropska unija odobrila je prodaju kućnih zrikavaca u svrhu ishrane.

Ovi insekti, kao i mnogi drugi, dobri su izvori masti, proteina i određenih važnih vitamina.

Ujedinjene nacije su podsticale globalnu potrošnju insekata, napominjući njihovu ekološku korist kao izvor hrane.

Međutim, mnoge zapadne kulture (uključujući Sjedinjene Države i razne evropske zemlje) opiru se jedenju insekata, gledajući na tu praksu sa gađenjem.

Entomofagija (ljudska potrošnja insekata) u svetu

Jedenje insekata nije ništa novo za ljude – kulture širom sveta su ih uključivale kao osnovne prehrambene namirnice hiljadama godina.

Migratorni skakavac, na primer, tradicionalno se konzumira u zemljama kao što su Zambija, Kamerun, Tajland i Filipini.

Neki od najpopularnijih jestivih insekata širom sveta uključuju bube i larve buba, ose i larve osa, skakavce i leptire/moljce.

Insekti su uključeni u niz različitih jela u brojnim kulturama, a njihovi ukusi se često upoređuju sa različitim vrstama školjki. U stvari, ljudima sa alergijama na školjke ili rakove obično se savetuje da izbegavaju da jedu insekte, jer oni proizvode neke od istih alergena.

EU takođe razmatra da na svoju listu novih namirnica doda cvrčke, koji se dugo konzumiraju na Tajlandu.

Procenjuje se da oko dve milijarde ljudi širom sveta konzumira hiljade različitih vrsta insekata kao deo svoje redovne ishrane. Od Asirskog carstva do Francuske iz doba prosvetiteljstva, ljudi širom sveta praktikuju entomofagiju.

Danas, međutim, zapadni svet izbegava insekte kao izvor hrane, a uglavnom su zapadni ukusi ti koji pokreću globalne trendove i tržišta hrane.

Integrisanje entomofagije u Sjedinjene Države i Evropu bi, stoga, pomoglo industriji jestivih insekata da se ubrza i proširi širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari