Beograđanka sama napravila bazen u svom dvorištu: Ako je ovako nešto i vama san, ovo je najjeftiniji način 1Foto: Pixabay/Joshua Brown

Moderan način života i brojne obaveze praćene stresom i nervozom, ali i restriktivne mere tokom pandemije korona virusa, podstakli su porodice, koje za to imaju mogućnosti, na izgradnju dvorišnih bazena.

Ovakvo olakšanje tokom vrelih letnjih dana, udaljeno samo par koraka od kućnog praga, zahteva i nešto deblji novčanik, a mi smo istražili koliko je novca potrebno da bi se bazen kupio i postavio na željeno mesto.

„Prošlog leta muž i ja smo kupili montažni bazen. Iskopali smo rupu u dvorištu, u nju montirali bazen, a oko njega izlili beton i postavili pločice. Ukupno nas je sve, zajedno sa pratećom opremom (svetlom, tendom za pokrivanje i hemijom za tretiranje vode) koštalo oko 3.800 evra, mada mislim da su sada cene skočile“, kaže za Danas Beograđanka Mirjana F.

Dimenzije dvorišnih bazena koji se grade u Srbiji su najčešće 8x4m sa dubinom oko 1,5m. Cene ovih bazena danas se kreću od 350.000 do čak 650.000 dinara po bazenskom setu koji uključuje bazensku konstrukciju, elemente za cirkulaciju vode (skimer i uduvač), filtracionu jedinicu, merdevine i komplet ručnog usisivača.

U ovu cenu nije uključena montaža opreme, koja u zavisnosti od firme, a za ove dimenzije bazena košta od 600 do 800 evra. Na ovaj iznos dodaju se i putni troškovi do mesta kupca.

To znači da bi za uživanje „u četiri zida“ trebalo izdvojiti najmanje 3.800 evra, dok bi najveći račun ispostavljen za kupovinu i montažu bazena bio i do 6.500 evra.

Od trenutka kada radnici pokucaju na vrata do kupanja u novom bazenu potrebno je bar 14 dana. Građevinski radovi koji spadaju u red jednostavnijih traju oko 10 dana, dok sama montaža bazena traje dva dana.

Može i skuplje…

Dosadašnja praksa je, prema oceni stručnjaka, pokazala da što se dvorišnih bazena tiče, najdugotrajniji bazeni su oni građeni armirano-betonskom konstrukcijom.

Izgradnja bazena armirano-betonskom konstrukcijom radi se u više etapa – planiranje i projektovanje, iskop, armiranje i betoniranje, ugradnja bazenske opreme, hidroizolacija, postavljanje keramike ili PVC folije.

Cena projekta ovakvog bazena se kreće do 1.500 evra, dok je cena građevinskih radova cena od 6.000 do 8.000 evra.

U tom slučaju, svako ko želi da u svom dvorištu napravi potpuni ugođaj tokom leta, mora za betonski bazen da izdvoji minimum 14.000 evra.

Ako pare nisu problem jer ih ima, budućem vlasniku dvorišta sa bazenom ostaje samo da oslušne savete struke.

Neki od njih tiču se odabrira lokacije za izgradnju bazena, pa je tako preporuka da bazen bude u onom delu dvorišta koji je najviše osunčan, blizina listopadenog drveća je poželjna, a bitna je i udaljenost od puta.

Sa lokacijom je važno uskladiti i sam oblik bazena, pa se, ukoliko je to moguće, za dvorišne bazene preporučuje da budu pravougaonog oblika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari