Lego proba način da 'reciklira' kockice, a traga za novim materijalom 1Foto: Pixabay / Efraimstochter

Danski proizvođač igračaka „Lego“ ne želi da njegove plastične kockice dospeju u smeće, te proba način na koji vlasnici koji su ih izgustirali, mogu da ih daju drugoj deci.

U utorak je rečeno da vlasnici u SAD odštampati poštansku etiketu s vebsajta „Legoa“, ubacati svoje polovne kockice u kutiju i besplatno ih poslati proizvođaču.

„Lego“ je rekao da će te kockice čistiti, pakovati u kutije i davati ih neprofitnoj organizaciji „Teach for America“ koja će ih poklanjati školama širom Sjedinjenih Država.

Kockice će biti poslate i klubovima za dečake i devojčice iz Bostona, za vannastavne programe.

Ako ta proba bude uspešna, „Lego“ će iduće godine taj program proširiti i van SAD.

Ta kompanija obično svojim kupcima govori da zadrže kockice ili da ih daju drugima. Ali neki su zatražili drugi način da ih poklone, rekao je Tim Bruks, potpredsednik „Legoa“ zadužen za životnu sredinu.

„Lego“, kao i drugi veliki proizvođači, nastoji da zadovolji kupce zabrinute zbog uticaja plastike na životnu sredinu. Plastika se ne rastvara, već raspada na sitne komade koje jedu ptice i druge divlje životinje, što im ugrožava zdravlje.

„Lego“ radi i na pronalaženju drugog materijala za svoje raznobojne kockice. Ali to je izazov, rekao je Bruks.

Prošle godine je, međutim, počela proizvodnja „lego drveća“ i „lego grmlja“ od šećerne trske.

Rival te firme, „Hasbro“ koji proizvodi „Monopol“, planira da eliminiše upotrebu plastike u ambalaži do 2022. godine. I ta firma traga za materijalom koji će zameniti plastiku, ali i njoj to ide teško.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.