Leteći čovek u drugom pokušaju prešao Lamanš svojom napravom 1Foto: AP Photo/Michel Spingler, File)

Francuz Franki Zapata koji je u nedelju rano ujutro svojom napravom „flajing bord“ (flying board) na mlazni pogon u drugom pokušaju – desetak dana posle prvog, poleteo iz mesta Sangat na severu Francuske, uspeo je da preleti Lamanš za malo više od 20 minuta.

Zapata je posle kratkog sletanja na jedan brod kako bi svoj izum snabdeo kerozinom, stigao do engleske obale Sent Margaret. Preleteo je oko 35 kilometara na 15 do 20 metara iznad vode.

„Sve je dobro prošlo. I pored toga što je bilo komplikovano zbog kratkog sletanja, video sam Englesku kojoj se približavam i nisam mislio na noge koje su me bolele“, rekao je Zapata po dolasku i dodao da je leteo brzinom do 160 do 170 kilometara na sat.

Zapata (40), nekada svetski šampion na vodenom skuteru, u prvom pokušaju je pao u more pošto je trebalo da se spusti na brod i rezervoar svoje letelice napuni gorivom posle prvih 20 kilometara leta.

Za današnji pokušaj je morao da napravi novu, prilagođenu verziju „flajborda“. Tu napravu prodaje njegova kompanija za vodene sportove. Rezervoar za gorivo, kerozin, je ranac koji se nosi na leđima, stopala su pričvršćena na letelicu, a njome se upravlja naginjanjem tela.

Zapata je 14. jula tokom parade povodom francuskog nacionalnog praznika Dana pada Bastilje „flajbordom“ preleteo nekoliko desetina metara iznad Jelisejskih polja u Parizu i zadivio okupljene gledaoce.

Sledeći izazov za „letećeg čoveka“, rekao je danas po povratku u Sangat, je da završi svoj „leteći automobil“ i da „surfuje po oblacima“.

Taj 40-godišnjak iz Marseja poleteo je jutros u 6:16 sati s francuske plaže Sangat uz zaglušujuću tutnjavu svojih pet mlaznih motora, i pred očima stotina zadivljenih gledalaca, deset dana posle prethodnog neuspeha.

Sletanje na usputni brod, po goprivo, „bilo je komplikovano, mnogo se ljuljao, nisam uspeo od prve i ponovio sam prilazak“, rekao je novinarima kada se vratio u Francusku.

Po dolasku Franki Zapata je pobedu proslavio podignutom pesnicom i zagrlio člana svog tima koji mu je čestitao. „Osvojeno je!“, rekao je.

„Mislim da sam stigao blizu svojih mogućnosti“, priznao je kasnije na konferenciji za štampu u Sangatu.

„Želim da letim na 2.000 metara visine, iznad oblaka, to je sledeći korak!“, rekao je on.

Što se tiče letećeg automobila, „on mora izaći pre kraja ove godine“, a „onda ćemo na mali odmor“ s celim timom.

Govoreći o svom prvom, neuspešnom pokušaju preletanja Lamanša 25. jula, rekao je da je pao u more i upropastio letelicu pošto je udario u platformu broda za snabdevanje gorivom gde je želeo da sleti.

Zato je odlučio da danas za to ima veći, stabilniji brod.

„Ako odustanete prvi put, nećete nigde stići. Neuspeh nije problem, mora se i to doživeti, ali mirno i duplo se potruditi“, izjavio je tokom konferencije za štampu.

Franki Zapata i njegovo istoimeno preduzeće izazvali su veliku panžnju medija nastupom na vojnoj paradi 14. jula na Jelisejskim poljanama.

Njegov pronalazak je bio izložen krajem 2018. godine na Pariskom forumu inovacija za vojsku.

Ta leteća platforma interesuje francuske specijalne jedinice, koje u tome vide „potencijal za specijalne operacije u urbanim sredinama“.

Od decembra 2018. godine, njegova kompanija Z-AIR je koristila 1,3 miliona evra dobijenih od Ministarstva oružanih snaga Francuske za razvoj nove turbine koja bi se pravila 3D štampanjem.

„Ovo nije povratak Osvetnika (The Avengers – iz stripa i filma), ovo je stvarnost… Bravo Franki Zapata! (…) Ponosna sam zbog podrške naše Vojske inovacijama“, poručila je na Tviteru francuska ministarka vojske, Florans Parli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.