Mača čaj: Šoljica za dobru koncentraciju i eliminaciju toksina 1Mača čaj, foto: PhotographyTTL / Alamy / Alamy / Profimedia

Mača čaj, takođe poznat i kao matcha čaj, je tradicionalni japanski zeleni čaj koji se proizvodi od posebno uzgajanih i obradjenih listova čaja.

Priprema i konzumacija mača čaja imaju dugu istoriju u japanskoj kulturi, a u poslednjih nekoliko decenija postao je popularan i širom sveta zbog svojih brojnih zdravstvenih koristi.

Priprema mača čaja:

Procedite listove: Pre početka pripreme mača čaja, potrebno je procediti listove kako bi se dobila fina praškasta tekstura. Ovaj postupak obično obavlja proizvođač kako bi se osigurala kvalitetna i homogena tekstura čaja.

Zagrejte vodu: Za pripremu mača čaja koristi se voda blizu ključanja, ali ne i kipuća. Preporučuje se temperatura vode između 70 i 80 stepeni Celzijusa.

Dodajte čaj u posudu: U specijalnu keramičku posudu za pripremu mača čaja, poznatu kao chawan, stavite odgovarajuću količinu mača praha. Količina praha varira u zavisnosti od željenog intenziteta čaja, obično je dovoljno 1-2 kašičice praha za jednu šolju čaja.

Dodajte vodu: Postepeno dodajte zagrejanu vodu u posudu sa mača prahom.

Pobijte čaj: Tradicionalno, mača čaj se priprema uz pomoć bambusovog metlice za čaj, poznate kao chasen. Laganim pokretima metlice, pobijte čaj kako biste postigli glatku i penastu teksturu.

Uživajte u mača čaju: Nakon što ste pobili čaj, vaš mača čaj je spreman za uživanje. Možete ga poslužiti u posebnim japanskim čajnim šoljama i uživati u njegovom karakterističnom ukusu i bogatom zelenoj boji.

Čemu služi mača čaj:
Mača čaj je poznat po svojim brojnim zdravstvenim koristima i ima dugu tradiciju korišćenja u japanskoj kulturi kao sredstvo za ceremonijalno pijenje čaja. Evo nekoliko koristi mača čaja:

Bogat antioksidantima: Mača čaj je bogat antioksidantima, posebno katehinima, koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i štite organizam od oštećenja ćelija.

Poboljšava koncentraciju i budnost: Mača čaj sadrži L-teanin, aminokiselinu koja može pomoći u poboljšanju koncentracije, mentalne budnosti i smanjenju stresa.

Pomaže u detoksikaciji: Zeleni čaj, uključujući i mača čaj, može podržati prirodne procese detoksikacije organizma i pomoći u eliminaciji toksina.

Podržava zdravlje srca: Redovna konzumacija mača čaja može pomoći u smanjenju nivoa holesterola i podržati zdravlje srca.

Pomaže u regulaciji šećera u krvi: Neki istraživanja su ukazala na to da mača čaj može pomoći u regulaciji šećera u krvi, što je posebno korisno za osobe koje imaju problema sa dijabetesom.

Važno je napomenuti da, iako je mača čaj bogat zdravstvenim koristima, treba ga konzumirati umereno kao deo uravnotežene ishrane. Takođe, osobe koje imaju osetljivost na kofein trebaju biti oprezne jer mača čaj sadrži određenu količinu kofeina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari