Epidemija šarlaha u selu Neresnica, preporučuje se lečenje rakijom 1Foto: Radenko Topalović

Mali žurnal u svom izdanju za 29. avgust prenosi izveštaj požarevačkog lista “Građanin” o epidemiji šarlaha koji je zahvatio čitavo jedno selo.

Kako navodi Mali žurnal zaraza šarlaha zahvatila je dubok koren u selu Neresnica kod Kučeva.

– Do sada je umrlo 40 (dece, momaka i devojaka) lica. Svakog dana umre po četiri do pet.  Danas je do 8 sati izjutra umrlo sedam lica. Po svoj prilici da će se do mraka taj broj povećati, prenosi Žurnal i dodaje da nema karbolne vode (današnji fenol) za dezinfekciju ni u jednoj kući u selu, dok se zaraza sve više širi.

Prema pisanju lista mere koje se preduzimaju nisu dovoljne, a opasnost preti da zarazi čitavo selo i navode primer jednog seljaka kome je troje dece već umlo, a dvoje je na “samrtnoj postelji”.

– Šarlah će uništiti čitavo jedno selo u jednoj zemlji, koja računa da ima pravo da se nazove kulturnom. Jadna nam kultura kod takv ih reziltata! Karbola za dezinfekciju nema ni jedna litra, ali zato u selu ima dosta buradi rakije. Narode leči se rakijom!, zaključili su Žurnala.

Epidemija šarlaha u selu Neresnica, preporučuje se lečenje rakijom 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.