Kako se Novosađaninu pre 100 godina sudilo zbog "troženstva" 1Foto: Radenko Topalović

Na današnji dan pre tačno 100 godina dnevni list Vreme objavio je zanimljivu priču o suđenju Miše Jambrika, čoveka sa tri žene.

Kako Vreme navodi, Miša je odgovarao pred novosadskim okružnim sudom nakon što ga je Klaudija Gligori tužila što ju je napustio.

Naime, Miša je bio zarobljenik u Rusiji, gde je stupio u Čehoslovačku legiju gde se upoznao, a potom i venčao, sa Klaudijom.

U otadžbinu se vratio sa Klaudijom gde se morao suočiti sa svojom prvom ženom. Oterao ju je i kasnije su se i sudski rastavili.

Nakon kratkog perioda Klaudiju je snašla ista sudbina kao i Mišinu prvu ženu. Zamenio ju je čak trećom ženom. Klaudija nije stajala mirno, već ga je tužila za krađu nakita kojim ju je oštetio za nekoliko hiljada dinara.

Sud je doneo odluku i osudio je Mišu za proneveru, ali i za „troženstvo“ na godinu dana zatvora.

Kako se Novosađaninu pre 100 godina sudilo zbog "troženstva" 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.