Misterija bombe u Parizu 1Foto: Radenko Topalović

Na današnji dan, 1912. godine, list Mali žurnal je pisao o misterioznoj eksploziji bombe u kući jednog fotografa u Parizu.

U svom tekstu Mali žurnal je naveo da je u nedelju, oko 15 časova, eksplodirala bomba u kući u kojoj je fotograf Bilto stanovao sa svojom porodicom.

List je naveo da je u stan fotografa došao mladić koji je doneo paket i predao ga uz reči: „Ovaj paket imam da predam“. Nakon tih reči, mladić je odmah otišao.

Misterija bombe u Parizu 2
Foto: digitalna.nb.rs

„Sin Biltov, koji je paket primio, predao ga je svojim roditeljima. U trenutku kada je paket stavljen na sto, eksplodirao je sa velikim plamenom. Izgleda da je bomba bila napunjena samo običnim barutom“, pisao je Mali žurnal.

Kako je navedeno, Bilto je zadobio teške povrede glave zbog kojih je pretila opasnost da izgubi vid. O povredama njegove porodice Mali žurnal nije izvestio svoje čitaoce, već je naveo samo da su posuđe i nameštaj veoma oštećeni.

Osim toga, list je naveo da policija nije utvrdila ko je poslao bombu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.