Novinari najavili miting protiv izmena zakona o štampi 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 110 godina, dnevni list „Mali Žurnal“ objavio je da novinari, koji nalaze zamerke novom zakonu o štampi, nameravaju da održe miting kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo.

U vremenu kada se očekivao dolazak turskog poslanika u Beograd i sa pažnjom čekao nastup operskog pevača Uroša Jurišića, a Narodno pozorište dobilo nove fotelje, novinari su, nezadovoljni novim zakonom o štampi najavili miting.

Samo pet dana ranije, novinari su održali zbor povodom loše definisanih uslova novog zakona o štampi, a koji se sazvalo Društvo Novinarskih Saradnika (DNS), a Sava Šibalić je tada rekao da se novim zakonom ne sprečava slobodna štampa, već da se ona guši.

Na zboru je rečeno i da Novinarsko udrženje ne treba pozivati  jer nikada ništa nije uradilo za slobodu štampe.

Novinari najavili miting protiv izmena zakona o štampi 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Pet dana kasnije, Novinarsko udruženje odlučuje da ,,priđe pokretu beogradskih novinara protiv novoga zakona o štampi“ i da delegira ,,od svoje strane u egzekutivni odbor Branislava Nušića, Boru Popovića i Branka Lazarevića“, kako je preneo ,,Mali žurnal“.

Beogradski novinari koje Novinarsko udruženje želi da podrži, sinoć je donelo odluku da se u što kraćem roku održi miting u Beogradu ,,protiv novih reakcionarnih i protivustavnih izmena u zakonu u štampi“, a dan mitinga će, kako je navedeno, biti naknadno objavljen.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.